Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că Ucraina nu are provizii medicale vitale, atrăgând atenția asupra faptului că atacurile asupra spitalelor, ambulanțelor și a altor instituții medicale sunt din ce în ce mai dese.
Cel puțin nouă persoane au murit în cele 16 atacuri care au avut loc asupra spitalelor de la începutul războiului în Ucraina din 24 februarie, subliniază OMS.
Reprezentantul OMS pentru Europa, Catherine Smallwood, a declarat că bilanţul include incidente în care ambulanţele au fost utilizate în alte scopuri decât asistenţa medicală de urgenţă.
„Vom continua să actualizăm aceste cifre. Au crescut rapid în ultimele zile”, a declarat Catherine Smallwood.
Oxigenul, insulina, echipamentele de protecţie personală, materialele chirurgicale şi rezervele de sânge se epuizează rapid, a declarat directorul regional pentru Europa, Hans Kluge. Rezervele de oxigen, vaccinurile pentru copii şi expertiza în domeniul sănătăţii mintale sunt printre priorităţile ale OMS pentru regiune.
Prioritizarea nevoilor femeilor, inclusiv sănătatea maternă și îngrijirea obstetricală de urgență, sunt importante, a mai declarat Hans Kluge.
„Conflictele din trecut ne-au arătat că adolescentele, femeile cu dizabilități și femeile în vârstă sunt cele mai vulnerabile. Ele se confruntă cu un risc crescut de a suferi atacuri din partea persoanelor necunoscute și din partea grupurilor armate, precum și din partea partenerulului, dar și abuz și exploatare sexuală”, a spus Kluge.
În Ucraina, a spus oficialul, sistemul sanitar este sub o presiune severă, în timp ce în afara graniţelor, se desfăşoară o criză a refugiaţilor cu cea mai mare creştere din Europa în peste 75 de ani.
Lucrătorii sanitari, spitalele şi alte facilităţi medicale nu trebuie să fie niciodată ţinta atacurilor, nici măcar în timpul crizelor şi conflictelor, a subliniat Kluge.
Medici fără Frontiere: ”Situaţia medicală din Ucraina se înrăutăţeşte”