Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că aşteaptă o scădere a cazurilor de la ATI pentru a decide ridicarea primelor restricţii. Potrivit ministrului Sănătății, acest lucru va depinde de scăderea incidenţei infectărilor cu COVID-19.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a subliniat că trebuie luată o decizie privind etapizarea ridicării restricţiilor, fiind necesar să existe ”elemente de referinţă”.
Care vor fi primele trei restricţii ridicate
”Fără să fie o declaraţie care să fie înţeleasă ca o propunere, ca o sugestie, urmărim cu foarte mare atenţie evoluţia numărului de cazuri internate în secţiile de terapie intensivă, pentru că scăderea la ATI este mult mai lentă decât scăderea persoanelor internate. Aşteptăm să scădem sub 50% grad de ocupare, la terapie intensivă, asta înseamnă sub 900 de paturi ocupate şi cred că atunci putem vorbi de ridicarea primelor restricţii, sau măsuri de protecţie”, a spus ministrul.
Ministrul Rafila a precizat primele trei măsuri care ar putea fi luate în calcul de către autorităţi.
”Una dintre ele este legată de utilizarea măştii de protecţie în spaţiile deschise”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a adăugat că o altă măsură se referă la ”renunţarea la limitările orare, şi eventual pentru accesul în magazinele de mare suprafaţă, care să nu mai fie condiţionat de utilizarea certificatului electronic”. De asemenea, o altă măsură care ar putea fi luată este ”mărirea pragului de la 30 la 50% a activităţii în unităţi culturale sau de alimentaţie publică”.
”Va rămâne recomandarea, nu altceva, a utilizării în cazul unor spaţii extrem de aglomerate, chiar dacă sunt deschise”, a mai explicat ministrul.
„Lucrul ăsta trebuie să fie făcut echilibrat. (…) Dacă scoţi toate măsurile odată, există un risc de rebound (de reîntoarcere). Nimeni nu îşi doreşte lucrul ăsta. Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”, a declarat recent Alexandru Rafila.
Ministrul Rafila a mai declarat că tulpini noi de coronavirus vor apărea, dar nu crede că s-ar pune problema apariției unui nou val pandemic. El a mai precizat însă că trebuie întotdeauna luată în calcul apariția unui nou val pandemic. Ministrul Alexandru Rafila a mai explicat că este „posibil” ca vaccinarea anti-COVID să fie făcută anual. Vaccinarea ar urma să fie realizată în cabinetele medicilor de familie, dacă acest lucru va continua, a mai explicat ministrul.
Ministrul Alexandru Rafila: Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România