Încă de la primele ore ale zilei de joi, în județul Suceava au intrat câteva sute de cetățeni ucraineni din cauza atacului rusesc asupra Ucrainei. Prefectul județului Suceava, Gheorghe-Alexandru Moldovan, a anunțat că nu reprezintă o creștere semnificativă față de perioadele obișnuite, dar se așteaptă ca numărul să crească considerabil de la o zi la alta.
„Avem un comitet județean de urgență în cursul dimineții. Primele date de la Poliția de Frontieră arată o creștere de câteva sute de persoane, dar multe dintre ele au și cetățenie română, fie rude ori prieteni sau chiar locuințe proprii în Suceava”, a declarat prefectul Moldovan, potrivit G4media.
Nicolae Ciucă a convocat task-force-ul pentru gestionarea crizei din Ucraina
De asemenea, prefectul Sucevei a mai precizat că în cazul în care numărul refugiaților o să crească, există înțelegeri făcute „între familii ca să poată fi găzduiți.”
Mai mult, acesta va solicita DSU alocarea de tabere militare ce vor fi amplasate în zonele-tampon, apoi eventualii refugiați vor fi cazați în cămine sau în sistem hotelier. „Așteptăm și un act normativ care să reglementeze cheltuielile, alocarea de fonduri, pe modelul carantinei”, a spus prefectul.
Politicianul a informat că va sprijini eventualii refugiați, precizând că există un plan făcut la nivel de minister ce a fost integrat. „Sistemul medical județean e integrat în acest plan. Avem inclusiv asistență de nivel psihologic, dar și translatori, plus asistență de ordin religios, avem 4 preoți militari și 2 civili de limba ucraineană”, a concluzionat prefectul Sucevei.
De asemenea, în comuna Vârfu Câmpului din județul Botoșani, numărul cetățenilor ucraineni a crescut considerabil, pe fondul invaziei rusești asupra Ucrainei.
Primarul din Vârfu Câmpului, Maria Huțu, a precizat că numărul locuitorilor a crescut cu aproape 300 de cetățeni, de la 9.136 la 31 ianuarie 2022 la 9.412 pe 22 februarie.
„Sunt mulţi în ultima vreme. Nu ştiu câţi sunt exact, dar oricum sunt cu zecile şi cu sutele într-o săptămână. Vin şi îşi fac documentele şi se mută pe Vârfu Câmpului. Este legat de situaţia conflictuală ruso-ucraineană. Probabil îi sperie şi ei caută să plece cât mai mulţi”, a mai spusMaria Huţu.
Reamintim că Vârfu Câmpului este o comună ce se află la aproximativ 30 de kilometri de Vama Siret de la frontierea româno-ucraineană.