Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat că țara noastră nu va avea probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu energie și gaze naturale în cazul în care Rusia decide să invadeze Ucraina.
Oficialul e de părere că România este capabilă, odată cu venirea primăverii, să își asigure întregul consum din surse interne.
„Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării”, a spus ministrul, în cadrul conferinţei ZF Power Summit, informează Digi24.
Ce măsuri are Guvernul pentru criza energetică
De asemenea, Popescu a mai declarat că în viitorul apropiat, România va încerca să găsească alți distribuitori de gaze, pentru a renunța la dependența față de Rusia.
„Ne uităm la LNG (gaz natural lichefiat – n.red.), la SUA, la Azerbaidjan. Analizăm alte surse decât prin intermediari ai Gazprom”, a precizat ministrul Energiei.
Totodată, acesta a mai anunțat că în coaliția de guvernare s-a ajuns la un acord în ceea ce privește modificarea Legii offshore în această sesiune parlamentară.
Virgil Popescu a precizat că va fi modificat modul de calcul al redevenței pentru gazele naturale astfel încât să fie calculată în funcție de cotațiile din țara noastră a gazelor. Mai mult, oficialul a spus că prețul la gaze este într-o scădere treptată pe toate bursele internaționale.
Întrebat dacă Executivul a găsit soluțiile pentru consumatori din 1 aprilie, ministrul Energiei a dat asigurări că în cel mai scurt timp, Guvernul va veni cu măsurile după ce acestea vor fi valitate în coaliția de guvernare.
„Am avut ieri (luni – n.red.) o întâlnire la Guvern, soluţii sunt, nu sunt doar pe termen scurt, oamenii trebuie să ştie că vor fi asiguraţi de la 1 aprilie”, a concluzionat Virgil Popescu.
Potrivit mai multor surse politice, PNL va propune prelungirea plafonării și compensării facturilor și în luna aprilie. De asemenea, liberalii cer pact pe energie până în 2026, prin care o sumă fixă să fie investită în energie anual.