Situație halucinantă la Centrul Caraiman, aflat în subordinea Primăriei Sectorului 1, unde un medic cu experiență este pensionat „cu forța”, deși legislația în vigoare îi permite să mai profeseze încă doi ani, potrivit București FM. Dacă mai punem la socoteală și contextul pandemic, în care este nevoie de fiecare cadrul medical de care România dispune, decizia este cu atât mai nepotrivită.
Concret, medicul Teodora Marinescu, medic primar cu 33 de ani de experiență ca medic generalist, medic de familie sau chiar medic de urgență, a reclamat în cadrul ședinței de Consiliul Local faptul că a fost pensionată de conducerea centrului medical, aducerea la cunoștiință fiindu-i făcută cu aproape două luni înainte de împlinirea vârstei de pensionare. Asta deși, potrivit Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii (republicată), vârsta de pensionare în cazul medicilor a crescut de la 65 de ani la 67 de ani.
„Sunt medic cu o vechime de 33 de ani, am făcut și asistență de urgență pe ambulanță și medicină de familie, sunt și medic primar și am activat până în prezent, îngrijind cam 2000 de pacienți, până acum, poate și mai mult, făcând de toate și consulturi și pansamente și injecții și de toate. O activitate medicală multiplă plus telemedicina. Am o mare rugăminte, eu vreau să mai profesez, totuși, și am fost de folos acestei comunități (…) Pentru că eu am nevoie de acești doi ani. Mai am doi ani și, pe urmă, voi fi obligată să mă retrag ca medic. Totuși sunt medic primar, am 33 de ani de experiență. Nu este de aruncat un medic care are experiență. Medicul trebuie să aibă experiență ca să aibă o activitate eficientă și de calitate”, a spus Teodora Marinescu în plenul Consiliului Local al Sectorului 1.
Însă răspunsul dat de către primarul Clotilde Armand în această chestiune este totalmente deplasat, dat fiind faptul că respectivul medic nu își dorește decât continuarea activității, câtă vreme legislația în vigoare îi permite, dar mai ales având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm încă.
„Ce s-a întâmplat pur și simplu s-a urmărit legea. Aveți deja o pensie, noi vă ajutăm dacă este nevoie și aveți niște probleme financiare. Am ajutat mereu toți cei care au avut nevoie de ajutorul nostru. Eu nu știam că o să veniți aici. Consiliul Local, în acest caz, ce poate să vă facă? Să vă spună că, dacă nu aveți resursele suficiente, să vă ajutăm? Sigur, vă ajutăm, doamnă. Dar nu cred că e cazul acuma să discutăm o jumătate de oră despre situația dumneavoastră”, a declarat Clotilde Armand, în plenul ședinței de Consiliu Local.
Potrivit Legii 95/2006, cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune de către medic la unitatea angajatoare, în vederea aprobării, sau, după caz, se notifică casei de asigurări de sănătate de către medicul care se află în relaţie contractuală în mod direct cu aceasta, cu cel puţin 15 zile înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de legislaţia privind sistemul unitar de pensii publice.
Sistem de alertă pentru persoanele cu probleme de sănătate, introdus în Sectorul 1