Condamnat, printr-o sentinţă judecătorească din 2007 la 20 de ani de închisoare pentru terorism, în cazul jurnaliştilor români răpiţi în Irak, sirianul Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române şi va fi adus în ţară. Anunţul a fost făcut vineri dimineaţă de Administraţia Prezidenţială. Sirianul este un personaj controversat, implicat în mai multe cazuri de contrabandă cu ţigări şi fraude financiare.
Pe parcursul şederii sale în România, Hayssam a avut legături cu vârfuri din lumea poltitică, inclusiv printre apropiaţii fostului preşedinte Ion Iliescu, dar şi cu zona mass-media, prin inremediul jurnalistului Petre Mihai Băcanu. Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a precizat că nu se pot oferi în acest moment informaţii suplimentare despre aducerea în ţara a omului de afaceri, menţionând doar că preşedintele Băsescu le mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în operaţiune. „În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român”, a informat, printr-un comunicat, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu.
„Omar Hayssam se află în acest moment pe teritoriul României, în arestul Poliţiei. El a fost predat poliţiştilor români la ora 6,40”, a precizat Oprea. Hayssam Omar este un om de afaceri născut în 1963 în Siria. El a fost implicat în criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak în aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007, a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare şi la o despăgubire de câte două milioane de lire pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti răpiţi în Irak în 2005. Omar Hayssam a venit pentru prima oară în România în urmă cu mai bine de 25 de ani. A făcut facultatea la Bucureşti şi şi-a început afacerile înainte de 89, alături de unchiul său Mohamed Farzat, deconspirat ulterior ca fiind ofiţer al serviciilor de informaţii siriene.
În anii 90, Hayssam a înfiinţat sute de firme pe care le înstrăina după ce derula afaceri păguboase pentru partenerii săi şi pentru stat. Tot în acea perioadă, sirianul a devenit membru al PSD, iar în 2004 a fost propus de Mircea Ursache (fost şef al AVAS) pentru un loc eligibil la alegerile parlamentare. Nu a mai ajuns însă pe liste, fiind eliminat la cererea expresă a premierului de la acea vreme Adrian Năstase. După izbucnirea scandalului legat de răpirea celor trei ziarişti, presa a relatat că Hayssam se învârtea în cercurile apropiate fostului preşedinte Ion Iliescu, însoţindu-l pe acesta în patru vizite oficiale făcute în străinătate. Tot presa a scris despre relaţia apropiată a lui Hayssam cu Viorel Hrebenciuc.
Ceea ce se cunoaşte mai puţin este însă legătura sa strânsă de afaceri cu directorul de la acea vreme al cotidianului România liberă, Petre Mihai Băcanu. Includerea lui Ovidiu Ohanesian în grupul de ziarişti care ulterior a fost răpit în Irak a fost făcută la cererea lui Băcanu. Intermediar în relaţiile de afaceri dintre Băcanu şi Hayssam era ziaristul Ion Bocioacă, fost şef al secţiei Sport a cotidianului amintit. Acum la pensie, Bocioacă s-a retras cu soţia la vila sa din Spania şi nu a mai revenit în România.
Relaţia lui Băcanu cu Omar Hayssam poate fi lesne observată studiind presa vremii. În timp ce toate ziarele făceau dezvăluiri despre privatizarea frauduloasă a Băneasa SA (fosta IPRS) cu omul de afaceri sirian, cotidianul România liberă publica, la ordinul directorului Băcanu, reportaje publicitare în care erau scoase în evidenţă „realizările” lui Omar Hayssam la întreprinderea amintită, acum aflată acum în faliment.