Biden susține că Rusia va invada Ucraina în februarie

Președintele SUA a făcut comentariile în cadrul unui apel telefonic cu președintele Ucrainei.

Într-un mesaj transmis de Casa Albă, președintele american Joe Biden a avertizat că Rusia va invada Ucraina în februarie, potrivit BBC. Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Emily Horne, a declarat că președintele american este îngrijorat de situația din Estul Europei.

Cu toate acestea, Rusia neagă faptul că are de gând să invadeze Ucraina, chiar dacă a anunțat că „nu sunt prea multe motive de optimism” în ce privește rezolvarea crizei din Europa de Est, în special după ce Statele Unite și NATO au respins solicitările sale.

NATO este pregătită să asculte îngrijorările Rusiei cu privire la securitatea europeană

În urma discuțiilor cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Joe Biden a precizat că Statele Unite vor interveni imediat dacă Rusia va invada Ucraina.

Unii experți militari susțin că armata rusă așteaptă înghețarea solului din Ucraina pentru a transporta echipament greu în zonă. Cu toate acestea, Rusia a desfășurat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, motiv pentru care Alianța Nord-Atlantică și-a suplimentat trupele și capacitățile sale pe flancul estic. Totodată, la începutul acestei săptămâni, Statele Unite a plasat 8.500 de soldați în alertă pentru trimiterea lor în Europa.

Reamintim că Moscova a cerut retragerea NOTO din Est și blocarea aderării Ucrainei la Alianță, solicitări pe care Statele Unite și aliații le-au catalogat drept „inacceptabile.” Joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că răspunsul SUA „nu lasă loc de optimism”, dar există șansa continuării dialogului.

Totodată, SUA discută despre o desfășurare a 1.000 de soldați în România, Bulgaria și Ungaria, înaintea unei posibile invazii a Ucrainei de către Rusia. În momentul de față, o echipă tehnică franceză se află în țara noastră, cu scopul de a evalua posibilitatea trimiterii de militari.

În urmă cu câteva zile, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a afirmat că decizia de a trimite militari NATO în țara noastră, Bulgaria și Ungaria este una veche și nu are legătură cu o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina.

„Sigur că este o măsură pro-activă, dar nu este legată direct de acest moment, să spunem, de aceea nici nu este condiţionată de o intervenţie posibilă a Rusiei în Ucraina”, a declarat Dîncu.

Biden l-a avertizat pe Putin că orice mișcare a Rusiei în Ucraina va fi considerată o invazie

Articolul precedentIncendiu la un bloc din Medgidia. Zeci de persoane au fost evacuate
Articolul următorNicolae Ciucă, despre studiul lansat de OCDE: „Reprezintă un instrument util”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.