PSD a transmis, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că este nemulțumit de forma finală pe care o are Ordonanța de Urgență privind plafonarea și compensare facturilor la energie, ce a fost adoptată în urmă cu o zi, mai mult, consideră că propunerile făcute de către social democrați, în legătură cu aplicarea acestei legi retroactiv, a fost respinsă „fără o justificare solidă”.
De asemenea, au mai spus reprezentanții PSD, „reglementarea prețurilor la energie și gaze, cel mai devreme de la 1 aprilie, este absolut necesară”.
„Miniștrii PSD au propus o soluție juridică prin care compensarea facturilor să se aplice încă de la 1 ianuarie, variantă pe care miniștrii PNL ai Energiei și Justiției au respins-o, din păcate, fără o justificare solidă. Susținem în continuare că aplicarea retroactivă a compensării pe luna ianuarie este posibilă, fiind o soluție în care atât consumatorii, cât și furnizorii erau susținuți printr-un mecanism bugetar eficient. PSD a intrat la guvernare tocmai pentru a corecta derapajele socio-economice grave din ultimii doi ani și, impunând pachetul social, pentru a permite pensionarilor și salariaților cu venituri mici să aibă o rezervă financiară decentă pentru a depăși cu bine iarna”, se arată în comunicatul social democraților.
Totodată, susțin aceștia, ordonanța în forma actuală nu este decât „un pansament pus peste rana adâncă a unui sector energetic în care liberalizarea forțată, insuficient de bine pregătită”, mai mult, că această liberalizare, pornită în vara lui 2020, „a provocat un haos generalizat cu un impact negativ major atât asupra nivelului de trai al populației, cât și asupra mediului de afaceri românesc”.
De asemenea, PSD afirmă că „singura soluție rezonabilă pentru ca populația și economia să nu sufere în continuare șocuri majore este revenirea rapidă la un sistem reglementat, pe o perioada bine determinată”, motiv pentru care social democrații au constituit un grup de lucru în vederea elaborării unor documente tehnice de sprijin pentru adoptarea unui „calendar de reglementare a pieței energiei și gazelor, cel mai devreme din 1 aprilie”.
Aceștia arată acuzator spre actualii parteneri de guvernare, pe care nu ezită să îi numească „corifei de dreapta” și despre care spun că în timpul guvernărilor din 2020-2021 (Orban și Cîțu) afirmau că „liberalizarea va scădea prețurile de vânzare” sau că „liberalizarea va scădea facturile românilor”, fapt care „s-au dovedit simple lozinci”, bune doar de postat pe Facebook.
„Ei sunt cei vinovați de producerea unor situații aberante”
Mai mult, continuă social democrații, această liberalizare la gaze, începută în iulie 2020, a adus prețuri aproape duble. „Tot ceea ce au reușit artizanii liberalizării total nepregătite a fost să ducă România în cea mai mare criză energetică de după 1989! Ei poartă răspunderea uriașă a exploziei facturilor în plină iarnă. Ei sunt cei vinovați de producerea unor situații aberante, deoarece au oferit unor companii posibilitatea de specula în voie, la prețuri care converg întotdeauna spre valoarea maximă a pieței. Adică exact invers decât au promis românilor”, au concluzionat cei din PSD.
Potrivit OUG menționat, începând de pe 1 februarie, când acesta va intra în vigoare, clienții casnici nu vor plăti mai mult de 0,80 lei/kWh la electricitate, respectiv 0,31 lei/kWh la gaze, în timp ce pentru consumatori non-casnici și industria alimentară se vor plafona prețurile la 1 leu/kWh pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale. În privința CET-uri, Ciucă a menționat că este deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat.
Guvernul Ciucă a adoptat noile măsuri pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie