Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale, potrivit Administrației Prezidențiale. De altfel, în acesta este subliniat faptul că pandemia a afectat și domeniul culturii, la fel care toate celelalte domenii socio-economice, dar, că este nevoie o abordare mai complexă a sprijinului statului în acest sens.
„Celebrarea culturii noastre exprimă în mod simbolic importanța ei în istoria modernă a României, rolul său fundamental în făurirea unității naționale, ca și în edificarea României europene de astăzi. 15 ianuarie este, înainte de toate, expresia cinstirii peste ani a poetului nostru național, Mihai Eminescu, și dovada prețuirii operei sale.
Ziua Culturii ne oferă în același timp prilejul de a ne exprima prețuirea pentru artiști, respectul pentru creatori, aprecierea pentru eforturile sectorului cultural și creativ, a cărui activitate face ca publicul să se poată bucura de bogăția expresiilor diversității noastre culturale.
Performanțele deosebite care au marcat anul trecut muzica, teatrul, patrimoniul, filmul, artele plastice ori literatura nu ne împiedică să vedem urmele adânci și dureroase lăsate în mediul cultural românesc de pandemia de COVID-19. Ne dorim ca acest nou an, 2022, să ne aducă mai aproape de normalitate, inclusiv în domeniul culturii și patrimoniului”, se arată în mesajul președintelui Iohannis.
Cum nici cultura nu a scăpat de efectele pandemiei, fiind puternic afectată relația creatorilor cu publicul, șeful statului consideră necesară „o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce privește sectorul cultural, care să pună accentul pe sporirea rezilienței domeniului creativ”, precum și o strategie culturală cuprinzătoare și un cod al patrimoniului, la fel cum este așteptată și o valorificare a activității mediului artistic independent în cadrul general al sistemului cultural.
„Tot în acest an celebrăm și 15 ani de apartenență la Uniunea Europeană. Una dintre cele mai trainice legături ale României cu valorile familiei europene de care aparținem este construită de domeniul cultural! Izvor al drepturilor și libertăților de care se bucură cetățenii europeni, cultura contribuie la consolidarea proiectului european, iar acțiunea sa în promovarea coeziunii sociale, a înțelegerii, a respectului reciproc și a toleranței este apreciată și trebuie susținută în continuare. Identitatea și diversitatea culturală, ca și libertatea de conștiință și gândire sunt valorile și resursele cu care ne construim viitorul”, a mai transmis Administrația Prezidențială.
Ziua Culturii Invizibile
În timp ce șeful statului și cel al Senatului au adus omagii Zilei Culturii, cei din Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor din România (ALIS) au organizat un protest al „culturii invizibile”, în Piața Victoriei. „Pentru că 2020 şi 2021 au însemnat pentru noi pierderi de milioane de euro, nu am primit nicio compensare pentru aceste pierderi, doar promisiuni, după doi ani de pandemie avem zero predictibilitate pentru reluarea activităţilor, minimul sprijin lunar oferit ca indemnizaţie nu mai există, iar o ţară normală nu le interzice cetăţenilor să muncească fără să le ofere nimic în schimb şi suntem o industrie ajunsă în pragul colapsului, dar invizibilă pentru autorităţi”, au precizat reprezentanții ALIS, potrivit Wall-Steet.
Klaus Iohannis: „Apartenența României la Uniunea Europeană nu este «un dat», ci se construiește”