Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, noi măsuri de protecție pentru consumatorii casnici și IMM-uri, în contextul creșterii prețului la energia electrică și gaze naturale, și după ce se iese din perioada în care este în vigoare Legea privind plafonarea și compensarea facturilor la energie, printre acestea cea mai importantă este cea cu privire la scăderea TVA-ului.
Aceste măsuri vor fi prezentate în următoarea ședință de coaliție a precizat premierul, care a convocat astăzi o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului, Mediului și președintelui ANRE, pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și a întreprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie.
„Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. În același timp sunt necesare și măsuri de sprijin penru companii în această perioadă dificilă, generată de creșterea prețului la energie.
Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români. Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor, consumatori casnici, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități”, a declarat premierul Ciucă.
Concret, „de la 1 aprilie, consumatorii casnici, cu un consum lunar de până la 330 kWh vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului pentru co-generare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de co-generare și contravaloarea certificatelor verzi”, a mai precizat premierul Ciucă, acesta subliniind că urmează a fi elaborată o astfel de schemă și în privința gazelor naturale.
Totodată, acesta a subliniat că în domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, vor fi lansate măsurile de sprijin la 1 februarie, ce se vor menține active până la data de 1 iulie.
„Analizăm totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin a IMM-urilor, începând cu 1 aprilie. Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem”, a mai spus premierul care a anunțat că toate aceste măsuri vor fi prezentate în următoarea ședință a coaliției.
USR solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară din cauza prețului la energie