Terapia Cluj are un transport de medicamente de 500.000 de euro blocat în Kazahstan, țară din Asia ce se află în stare de urgență din cauza protestelor violente, informează Ziarul Financiar, citat de Actual de Cluj. De asemenea, 30 de angajați ai Sun Pharma, compania care deține fabrica Terapia, sunt blocați în Kazahstan, neavând acces la internet.
„Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia de acolo, avem o reprezentanţă de 30 de colegi despre care nu ştim nimic, toate comunicaţiile sunt secerate. Cifra de afaceri este de 3 milioane de euro anual din Terapia, un transport de 0,5 milioane de euro stă în tranzit, nerecepţionat, nu ştim ce este cu el, nu ştim dacă va fi recepţionat. Revoltele au pornit de la creşterea preţului GPL, dar acolo utilităţile (motorina) sunt de la 3 la 10 ori mai mici decât în România”, a spus Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj.
Terapia exportă medicamente şi în Kazahstan, iar echipa de vânzări din ţara central-asiatică gestionează vânzările. Directorul Terapia Cluj spune că de o zi nu a mai avut niciun contact cu echipa din Kazahstan: „Totul este blocat, nu mai există internet, reţele sociale”.
Pe de altă parte, MAE susține că misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de români aflați în această țară, în special specialiști și experți angajați de companii private. Potrivit unei precizări de presă, „MAE a urmărit și urmărește îndeaproape, încă de la declanșarea acestora, evoluțiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mișcări de masă, însoțite și de violențe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgență pe tot teritoriul țării”.
Reamintim că autoritățile din Kazahstan au declarat miercuri stare de urgență pe întreg teritoriul său după ce protestele violente au continuat în pofida demisiei guvernului, fosta republică sovietică fiind zguduită de unele din cele mai ample demonstrații din istoria sa, transmite Hotnews. „Totul a început cu creșterea prețurilor la gaze, dar adevărata cauză a protestelor sunt condițiile proaste de viață ale oamenilor, prețurile mari, șomajul, corupția”, a declarat Zauresh Shekenova, care protestează în Zhanaozen de duminică, potrivit The Guardian. De altfel, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a amenințat cu represalii și a cerut ajutorul Rusiei împotriva „ingerinței străine”, dar și al Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă (OTSC), din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan, iar Rusia a trimis deja forțe de menține a păcii în zonă.