Sorin Grindeanu, în calitatea sa de vicepremier, coordonează opt ministere, cele mai intens negociate pentru intrarea la guvernare, potrivit documentului semnat de premierul Ciucă și contrasemnat de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, în scopul asigurării îndeplinirii priorităţilor majore din Programul de guvernare, Sorin Mihai Grindeanu, viceprim-ministru, ministrul Transporturilor şi infrastructurii, coordonează toate activităţile din domeniile de responsabilitate aparţinând următoarelor ministere: Ministerul Finanţelor; Ministerul Apărării Naţionale; Ministerul Economiei; Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale; Ministerul Sănătăţii; Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse; Ministerul Culturii”, potrivit deciziei semnate de premier și publicată, joi, în Monitorul Oficial.
Conform documentului, vicepremierul Grindeanu exercită următoarele activităţi: avizează planurile de măsuri sectoriale elaborate de aceste ministere, avizează proiectele de acte normative elaborate de ministerele pe care le are în coordonare şi asigură informarea permanentă a prim-ministrului în legătură cu aplicarea prevederilor stabilite prin această decizie.
În privința celuilalt vicepremier, Kelemen Hunor, singura modificare a portofoliilor este la cel al Sportului, care, față de anul trecut, a rămas fără componenta „Tineret” ce a ajuns la nou-înființatul minister, al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (ministru Gabriela Firea).
Potrivit Deciziei prim-ministrului nr. 63/2021, Kelemen Hunor are în subordine Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (Cseke Attila), Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (Tanczos Barna) și Ministerul Sportului (Eduard Novak).
Grindeanu și diagramele Gantt
Sorin Grindeanu este, totodată, și ministrul Transporturilor și Infrastructurii. Joi, acesta a anunțat, prin intermediul unei postări făcute pe Facebook, că pe site-ul CNAIR vor fi publicate diagrame Gantt, care să arate evoluție lucrărilor la proiectele în derulare, „așa nu vor mai apărea interpretări și informații trunchiate în spațiul public”, a scris Grindeanu. Acesta a precizat și care sunt coridoarele prioritare. „Coridoarele 4 şi 9 sunt o prioritate. Sibiu-Piteşti, tunelurile de pe secţiunea E – Lugoj-Deva, A7 -Autostrada Moldovei şi A0 – Autostrada de Centură Bucureşti sunt elementele lipsă ale acestor coridoare. La fel de importante sunt A8, Autostrada Braşov-Bacău, sectoarele de pe Autostrada Transilvaniei, Drumurile expres din Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea”, a scris Grindeanu pe Facebook.