Vicepreşedintele PNL Robert Sighiartău a aflat ieri că, pe 5 ianuarie, premierul pe care partidul său l-a livrat l-a numit pe social democratul Gheorghe Florin Cârciu secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, iar această mutare politică l-a nemulțumit profund.

În ciuda faptului că decizia semnată de Nicolae Ciucă și publicată în Monitorul Oficial pare totuși una conștientă și asumată de coaliția PNL-PSD-UDMR, Sighiartău promite că lucrurile nu vor rămâne așa.

Potrivit acestuia, este vorba despre o eroare politică, astfel încât va cere în forurile superioare ale partidului remedierea acesteia. În replică, noul secretar de stat i-a răspuns vicepreședintelui PNL că nu va face politia PSD, ci a Guvernului.

Numirea unui PSD-ist la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este absolut nepotrivită și nu se încadrează în ceea ce coaliția a hotărât în urmă cu ceva timp. Poziția în mod normal trebuie să fie a PNL. Și nu e doar despre asta. În Diaspora sunt milioane de români, care de-a lungul timpului și-au pus speranța și nădejdea în guvernări pro dreapta politică și în lideri care au luptat împotriva PSD.

Nu analizăm motivele, dar este limpede că această parte a României are alte așteptări de la un guvern condus de PNL. Pe de altă parte, noi avem nevoie de un mare program pentru românii din Diaspora pentru a-i stimula să se reîntoarcă acasă. Nu vor reveni toți, dar cred că putem face mult mai mult decât s-a făcut până acum.

Nu vreau să comentez CV-ul persoanei desemnate ieri în funcția de secretar de stat pentru problemele Diasporei și nici limbajul folosit la ultimele alegeri, care este descalificant. O să cer colegilor mei din conducerea PNL, în prima ședință de Birou Executiv, remedierea acestei imense erori politice, care se va răsfrânge nu doar asupra imaginii partidului, dar și a Guvernului în ansamblu”, a scris Robert Sighiartău pe Facebook și, ca un liberal autentic, a limitat cine poate adăuga comentarii la postare.

Miercuri, odată cu numirea sătmăreanului Gheorghe Cârciu în funcția de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a încetat aplicabilitatea deciziei fostului prim-ministru Florin Cîțu, prin care funcția era exercitată de directorul general al DRP Mihai Șerban.

Numirea lui Cârciu nu a fost tocmai o surpriză, dat fiind că încă din decembrie în presa locală din Satu Mare scrie că acesta se pregătește pentru a fi secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni. Cârciu este originar din Bixad, unde a și candidat ca independent la alegerile locale pentru funcția de primar, dar de locuit locuiește mai mult în Franța, unde are afaceri în domeniul construcțiilor. În prezent, Gheorghe Florin Cârciu este vicepreședinte al PSD Satu Mare, însă până să îmbrățișeze doctrina acestui partid a avut chiar un mandat de consilier local din partea Partidului Ecologist.

De o viață am cochetat cu politica românească, pentru că am fost mereu invitat la toate vizitele oficialilor români în Franța, fie că au fost președinți, premieri, miniștrii și din interacțiunea cu aceștia, de-a lungul timpului, am constataat că PSD este partidul cel mai apropiat de oameni. Nu ideologia m-a apropiat de PSD, ci echipa acestui partid și încrederea pe care mi-a inspirat-o președintele Marcel Ciolacu. Acesta a fost și motivul pentru care am acceptat această funcție.

Eu nu voi fi la Departamentul Românilor de Pretutindeni pentru a face politica PSD, ci pe a Guvernului României. Nu știu dacă locul meu este la Românii de pretutindeni, avem în străinătate români mult mai potriviți decât mine, dar, probabil, îți trebuie și o anumită doză de curaj să intri în pixul domnului Sighiartău. Nu mă interesează aceste atacuri. Sunt invidii, răutăți politice, interese politice, nici nu știu cum să le numesc.

Domnul Sighiartău poate cere orice. În coaliție s-a stabilit că locul aparține PSD, și de fapt este problema celor de la PNL și a celor de la PSD, nu a mea. Personal, am prea multă treabă să țin de o funcție. Nu mi-am dorit-o neapărat, dar voi încerca să fac ce știu eu mai bine. Românii din diaspora au nevoie de sprijin, și voi fi acolo unde e nevoie de mine. Nu vreau să spun mai multe, însă domnul Sighiartău a uitat că în urmă cu un an, eu le-am asigurat sala din Paris în care au susținut o conferință, că PNL n-avea unde să se vadă cu simpatizanții săi. Eu sunt un om generos”, a declarat noul șef al DRP, pentru Q Magazine.

Articolul precedentS-au stabilit ministerele pe care le coordonează vicepremierului Grindeanu
Articolul următorVirgil Popescu nu înțelege ce se întâmplă la PMB