Conform anunțului făcut de edilul Capitalei, Nicușor Dan, Parcul Văcărești va fi gestionat de o structură special creată în acest scop și aflată în subordinea Primăriei Capitalei.
În mesajul sau, Nicușor Dan explică faptul că este pentru prima oară când o arie naturală protejată din România e dată în administrare unei primării.
Parcul a fost preluat pentru perioada standard de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii ulterioare
”Chiar din ianuarie vrem să demarăm câteva lucrări de urgență în parc: reabilitarea și punerea în siguranță a punctelor de acces, igienizarea și ecologizarea, asigurarea patrulării și a monitorizării ariei, expertiza cu privire la restabilirea echilibrului ecologic al apei și cadastrul celor 183 de hectare ale parcului. Urmează apoi să lansăm un concurs internațional pentru identificarea de soluții pentru amenajare. Fiind o arie naturală protejată, vor fi realizate doar intervenții minim invazive, care să asigure infrastructura de bază pentru vizitare”, a transmis Nicușor Dan, pe contul de Facebook.
Aria va fi ideală pentru iubitorii de natură, spațiile de distracție fiind absente
De asemenea, primarul a adăugat că va fi un spațiu pentru pasionații de natură, de lacuri, plante și păsări. În plus, zona va excude clădirile, terasele, sau spațiile de distracție.
Concluzionând, primarul general al Capitalei a precizat că întreaga arie va fi o oază de natură pură, de care să se bucure generațiile de azi și din viitor.
În ianuarie 2022 vor fi demarate câteva lucrări de urgență în parc:
- reabilitarea și punerea în siguranță a punctelor de acces;
- igienizarea și ecologizarea;
- asigurarea patrulării și a monitorizării ariei;
- expertiza cu privire la restabilirea echilibrului ecologic al apei și cadastrul celor 183 de hectare ale parcului.
În cursul lunii septembrie, Nicușor Dan depunea o solicitare privind acordul de administrare a Parcului Natural Văcăreşti de la Autoritatea Naţională pentru Arii Protejate.