Rodica Boancă (AUR) a depus o plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor în legătură cu modul de administrare a testelor non-invazive efectuate din salivă în școlile din România.
Senatoarea AUR e de părere că testele trec prin mâinile mai multor persoane până ce ajung la fiecare copil, reprezentând astfel un risc de contaminare a elevilor și familiilor acestora. Testele de salivă trebuie făcute de două ori pe săptămână, în zilele de luni și joi. Ele sunt distribuite pentru fiecare clasă de către profesori.
Testarea elevilor acasă de către părinți
Mai mult, Rodica Boancă mai susține că modul în care sunt distribuite testele pot transmite și alte boli, nu doar COVID-19. Ea susține că testarea se poate face și în școli de către personal nespecializat.
„În consecinţă, în măsura în care chiar şi o singură persoană care intră în contact cu multe teste, din cauza modului în care acestea sunt distribuite, ar fi purtătoare a virusului, există riscul ca virusul să se răspândească la un număr foarte mare de persoane”, a mai spus Boancă, relatează Agerpres.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, în urma testelor rapide din salivă realizate în cursul zilei de luni și marți au fost detectate peste 100 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Potrivit procedurii, rezultatele pozitive la testele pe bază de salivă trebuie confirmate prin teste PCR.
Mai mult, Sorin Cîmpeanu a declarat în urmă cu o zi că testarea elevilor acasă de către părinți reprezintă cea mai bună soluție. Totodată, el a mai precizat că nu vor exista situații multe în care părinții vor fi irensponsabili. Reamintim că în prima zi de la primirea testelor de salivă, zeci de părinți au pus la vânzare respectivele teste. La momentul actual, în 216 școli testarea este asigurată de profesori.
Sorin Cîmpeanu: „Testele de salivă sunt atât de eficiente pe cât ne-au transmis autoritățile sanitare”
Ministrul Educației a mai precizat că testarea nu este obligatorie, iar testele de salivă sunt „eficiente”.
„Împreună cu ministrul Rafila și inspectorul școlar general am filmat cât de ușor e să faci aceste teste. Toți profesorii s-au implicat ca aceste teste să fie asamblate. Au fost deja livrate 2,4 milioane de teste și sunt în semnare alte contracte subsecvent”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu în urmă cu o zi.
Părinți versus ministru. Se cere eliminarea testării copiilor în școli