Nicolae Ciucă, în cadrul unui eveniment dedicat persoanelor cu dizabilități, a anunțat că statul român va face un pas important privind reforma juridică dedicată acestora. Mai mult, premierul a dat asigurări că cei cu nevoi speciale „nu vor mai avea drepturile anulate sau restrânse.”
De asemenea, prim-ministrul României a amintit că în PNRR există o serie de servicii cu privire la persoanele cu dizabilități. Servicii ce vor fi puse în aplicare pentru a le face viața mai ușoară.
Nicolae Ciucă. „Știu că mai avem mult de lucru”
Generalul a amintit că mulți adulți și copii din România nu beneficiază de incluziune pe toate palierele. Cu toate acestea, șeful Executivului a dat asigurări că lucrurile se vor schimba din 2022.
„Persoanele cu dizabilități intelectuale vor avea posibilitatea să muncească, să se căsătorească. O serie întreagă de servicii integrate au fost prevăzute și vor fi înființate prin PNRR”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Totodată, premierul a amintit de Programul „România Educată”, unde copiii cu dizabilități vor avea dreptul la educație la fel ca ceilați, fără a mai exista diferențe. „Prin România Educată, urmărim cu atenție componenta de educație incluzivă și sprijinul pentru copiii cu dizabilități care au dreptul la educație la fel ca ceilalți copii”, a mai precizat premierul țării noastre.
Măsuri pentru persoanele cu dizabilități
Mai mult, Nicolae Ciucă nu a uitat să felicite militarii pentru toată munca pe care o fac. De asemenea, el a mai precizat că împreună cu specialiștii din Executiv va asigura ca toate drepturile convenției Organizației Națiunilor Unite (ONU) for fi aplicate în România.
„Mă voi asigura alături de specialiștii din guvern, societatea civilă, că drepturile convenției ONU devin parte din comunitatea noastră. Felicit organizatorii pentru inițiativă și sunt convins că și domeniul militar poate deveni foarte ușor un spațiu al incluziunii”, a concluzionat șeful Guvernului, Nicolae Ciucă.
Conform comunicatului Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, numărul de persoane cu dizabilități la nivel național în 2020 a fost de 854.965 persoane. Dintre acestea, 97,99 % (837.790 persoane) se află în îngrijirea familiilor, iar 2,01 % (17.175 persoane) se află în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi.
Gabriela Firea îl acuză pe Nicușor Dan că nu a mai acordat bani persoanelor cu dizabilități