„Jurnal de Investigaţii” a efectuat o anchetă jurnalistică de amploare, privind modul în care OMV Petrom înţelege să repecte legea şi proprietatea privată în România. Reporterii noştri au descoperit, la Sărata Monteoru, că multe dintre sondele austriecilor de la OMV Petrom scot ţiţeiul românesc din străfundul pământului fără ca, la suprafaţă să respecte nici legea, nici instituţiile statului, nici proprietatea privată a cetăţenilor români.
Pădurea al cărei pământ musteşte de petrol
Chiar înainte de intrarea în Monteoru, cum vi dinspre Buzău, se face
un drum la dreapta semnalizat prin indicatorul rutier care te îndrumă
spre faimoasa „mină de petrol”, unică în Europa.
Aici, extracţia
ţiţeiului se face prin puţuri şi galerii adânci de 240-320 m, prin care
ţiţeiul se scurge liber până într-un puţ principal, de unde este pompat
către suprafaţă. Trecem de mină şi urcăm pe deal, în pădurea unde speram
să putem respira aer de munte. Pădurea este însă îmbibată şi ea de
miros de ţiţei, motivul fiind sondele, rezervoarele şi conductele de
care te împiedici, efectiv, la tot pasul. Societatea modernă preţuieşte
mai mult aurul negru decât pe cel verde, iar pădurea de aici plăteşte
tributul bogăţiei subsolului – defrişări pentru a face loc sondelor,
defrişări pentru amenajarea de drumuri de acces către sonde, defrişări
pentru amplasarea reţelelor de înaltă tensiune care pun sondele la
treabă, alunecări de teren din cauza defrişărilor.
„Iobagii” lui OMV
În orice ţară din lumea civilizată, cei care extrag ţiţeiul din
astfel de zone plătesc bani grei proprietarului pădurii pentru folosirea
acesteia şi pentru dezastrul ecologic.
OMV nu mai plăteşte nimic
pentru pădurea din Monteoru! Aici, sondele austriecilor extrag ţiţeiul
exact ca în Vestul Sălbatic, după legea celui mai puternic. Din 2008
încoace, de când pădurea nu mai este deţinută de stat, ci proprietate
privată, austriecii refuză să încheie orice fel de contract cu
proprietarii privaţi ai pădurii, cărora le contestă în instanţă
titlurile de proprietate date de autorităţile statului român. Timp în
care petrolul românesc produce profituri pentru OMV, fără ca aceştia să
plătească chirie pentru zecile de hectare de teren afectate de
exploataţie. Comportamentul magnaţilor OMV este taman ca acela al
exploatatorilor cu care ne speriau comuniştii în manualele de dinainte
de 1989. Oare la fel se fac afacerile şi în Austria sau oriunde în
Europa, cu japca? Parafrazând unul dintre cunoscutele sloganuri ale OMV,
România, „ţara lui Andrei”, este „ţara nimănui”.
Teren ocupat ilegal
Pe data de 14 martie 2007, SC OMV Petrom SA a încheiat, cu Direcţia Silvică Buzău, un contract de închiriere (nr. 841) pentru folosirea unor terenuri forestiere ocupate cu sonde (obiective petroliere) pe raza Ocolului Silvic Buzău, la Monteoru.
Potrivit anexei, era vorba de 12 sonde, pe o suprafaţă de 5,88 hectare. Contractul prevedea ca, în cazul în care suprafaţa de teren forestier pe care se afla amplasamentul va face obiectul retrocedării, Direcţia Silvică Buzău va anunţa în scris OMV Petrom SA, iar chiria se va modifica în consecinţă. Clauza nu era întâmplătoare. Cu un an înainte, Direcţia Silvică îi anunţase pe viitorii proprietari privaţi că li s-a aprobat reconstituirea suprafeţei de teren confiscate de comunişti pe amplasamentul care făcea obiectul contractului dintre OMV şi Direcţia Silvică. La patru luni de la semnarea contractului, pe 18 şi 19 iulie 2007, terenul pe care se aflau sondele a intrat în proprietatea urmaşilor lui Monteoru.
De la acea dată, Petrom a mai făcut plăţi pentru chirie către Romsilva, inclusiv pentru 2010, potrivit răspunsului lui Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, către „Jurnal de Investigaţii”. De menţionat că plata este necuvenită, deoarece chiria se putea plăti către Romsilva numai în baza autorizaţiei de ocupare temporară a terenului şi numai dacă terenul era proprietatea privată a statului, adminnistrat de Romsilva. Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic a confirmat, în scris, că OMV Petrom nu mai are aprobare de ocupare temporară a terenurilor încă din 1 ianuarie 2009.
Proprietatea privată, „sfântă” doar în Austria
Potrivit legilor româneşti în vigoare, Petrom trebuia să semneze cu noii proprietari un contract care să le permită să folosească terenurile afectate în mod direct de exploatările petroliere (articolul 6 din Legea petrolului – 238/2004). De regulă contractul este unul de închiriere, dar poate fi şi de vânzare-cumpărare, concesiune, asociere sau schimb de terenuri. L-am întrebat pe proprietarul terenului dacă a negociat vreodată cu OMV Petrom vreun astfel de contract. „M-au chemat la negocieri în 2008, dar nu pentru ca să îmi facă vreo propunere financiară şi să încheiem vreun contract, ci doar să îmi spună că nu-mi recunosc dreptul de proprietate, atestat prin documentele emise de autorităţile române”, ne-a declarat Mihail Istrate, pe 30 noiembrie, cu ocazia viziitei făcute în pădurea cu pricina. În fapt, OMV Petrom a ales să nu recunoască dreptul de proprietate.
„Esenţa” profitului
Autorităţile statului, care i-au pus în posesie pe urmaşii lui
Monteoru, nu au contestat niciodată în instanţă titlurile de proprietate
ale acestora ba, mai mult, au încheiat şi contracte de pază a pădurii
cu noii proprietari. Mai mult, chiar Petrom a cerut şi a folosit avizul
proprietarului (sfârşitul anului 2007) atât pentru ridicarea unei noi
sonde (nr. 677), iar ulterior şi pentru diverse operaţiuni de toaletare
forestieră, în zona reţelei electrice.
Când a venit însă vorba
despre încheierea contractului care să-i dea OMV dreptul de folosinţă a
terenului, reprezentanţii colosului austriac au hotărât să nu plătească
niciun ban pentru dreptul de a folosi sondele şi au cerut în instanţă
nulitatea titlurilor de proprietate ale cetăţenilor români. Judecătorii
trebuie acum să hotărască asupra lipsei calităţii procesuale active a
OMV, deoarece românii au reclamat că austriecii nu au dreptul să
conteste aceste titluri.
Sonde redeschise „pe tăcute”
În consecinţă, de mai bine de doi ani, OMV Petrom SA nu mai plăteşte niciun sfanţ pentru ţiţeiul pe care-l scoate, la foc continuu, din subsolul dealului de la Monteoru. Neavând niciun contract cu proprietarii (închiriere, concesiune, asociere etc), nu are nici drept folosinţă a sondelor de pe terenul acestuia – aşa prevede legea. În plus, de la 31 decembrie 2008 OMV Petrom SA nu mai avea nicio aprobare legală de ocupare temporară a terenului. Aceasta nu i-a împiedicat pe cei de la OMV să nesocotească prevederile legale de mai sus. Pe 30 noiembrie 2011, reporterii „Jurnalui de Investigaţii” au putut constata, la faţa locului, că OMV pusese de curând în funcţiune sonde care până atunci fuseseră închise! Dacă austriecii şi subalternii lor români îşi închipuie, poate, că a cere în instanţă nulitatea unor titluri de proprietate îţi dă dreptul să te comporţi ca şi cum acelea nu există (?!) cum rămîne cu încălcarea Codului Silvic prin ocuparea temporară a terenului fără autorizaţie de la Inspectoratul Silvic, timp de patru (4) ani?
Faptul că unele dintre sonde erau puse recent în funcţiune ne-a fost confirmat de către proprietar. Două dintre sonde (noi le-am identificat pe hartă ca fiind 671 şi 669), aveau schela proapăt vopsită la faţa locului, pe iarbă fiind încă numeroase pete de la vopseaua albastră folosită pentru schelă.
Jurnal de Investigaţii a trimis OMV Petrom un set de întrebări, pentru a obţine un punct de vedere avizat al oficialilor societăţii. Dat fiind că aceştia nu au dat curs solicitării noastre, prezentăm aceste întrebări care dovedesc seriozitatea demersului nostru jurnalistic şi lipsa de transparenţă a oficialilor companiei.
Mai mult, în ediţia tipărită
În numărul din decembrie 2012-ianuarie 2013 al revistei „Jurnal de investigaţii”, care va apărea cât de curând la chioşcurile de presă, veţi putea citi mai multe detalii legate despre acest caz de încălcare a legii de către OMV Petrom. În plus, o serie de articole care demonstrează mecanismul prin care compania austriacă obţine în România profituri fabuloase, procesele cu statul român, dar şi despre iminenta vânzare la export a gazelor româneşti, în vreme ce noi suntem dependenţi de importurile din Federaţia Rusă.