Procesul în care fostul președinte al României, Traian Băsescu a contestat calitatea de colaborator al Securității (cu numele de cod „Petrov”) stabilită de Curtea de Apel București s-a amânat, vineri, pentru 25 februarie 2022.
Reamintim că dosarul a fost înregistrat la ÎCCJ în iunie 2020, după ce în septembrie 2019 Curtea de Apel București a stabilit că Băsescu a colaborat cu Securitatea. Mai exact, în perioada studenției, tânărul Băsescu ar fi dat informații cu privire la activitatea colegilor săi, iar în notele sale s-ar fi semnat cu apelativul „Petrov”.
„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, a spus Traian Băsescu (70 de ani).
Potrivit Agerpres, judecătorii au admis o cerere de intervenţie formulată de Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, care susţine că are un interes de a fi parte la acest proces, deoarece în anul 2005 a fost obligat de o instanţă să-i plătească lui Băsescu daune, după ce l-a făcut „informator al Securităţii” pe fostul șef al statului.
Magistraţii au decis însă să amâne procesul cu trei luni, respectiv 25 februarie 2022, pentru ca Ciuvică să citească actele de la dosar.
Băsescu, vizat de legea care „taie” beneficiile foștilor șefi de stat
În urmă cu o lună, Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art 1 din Legea 401/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român. Concret, toate drepturile acordate foștilor președinți sunt retrase în cazul în care se dovedește că aceștia au avut „calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia”.
Toți foștii președinți au câteva drepturi pe viață, printre care:
*folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţa, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
*o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
*paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.