Raed Arafat (captură video)

Restricțiile anunțate momentan pentru următoarele 30 de zile, începând de luni, s-ar putea prelungi, dacă analizăm declarațiile făcute astăzi de secretarul de stat Raed Arafat.

Acesta a fost întrebat la finalul ședinței de guvern ce se va întâmpla în mini-vacanța de Sfântul Andrei – 1 decembrie, explicațiile oferite fiind bazate pe chiar interdicțiile care teoretic ar trebui să se încheie pe 25 noiembrie.

Potrivit acestuia, ar fi mai sigur ca românii să nu își planifice vreo distracție în zilele libere acordate prin lege și, dacă totuși intenționează să plece pe undeva, să ia în calcul că în continuare persoanele nevaccinate au câteva interdicții.

Părerea mea este că cel mai bine acum este să stăm unde am fost – pentru că, atenție, ce n-am zis: și la unitățile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi. Inclusiv în hoteluri.

(…) Adică, e clar: n-ai certificat de vaccinat sau de trecut prin boală, nu poţi să te cazezi în hotel. Şi asta cred că este aplicat deja în foarte multe țări din Europa.

Eu am văzut acest lucru mergând la o ședință la Ljubljana, la președinția slovenă, și primul lucru care s-a cerut la hotel, la cazare, a fost certificatul verde. Adică, nu suntem singurii care aplicăm astfel de reguli la acest moment”, a precizat Raed Arafat.

Totodată, acesta a făcut referire inclusiv la sezonul de iarnă, atunci când a fost întrebat dacă vor fi restricții în zona montană. Momentan, din ce spune Arafat, nu există „planuri”. În continuare, a punctat Arafat, totul depinde de cum evoluează situația, inclusiv în ceea ce privește vaccinarea.

Să vedem dacă reușim să controlăm situația cât mai repede și cât mai mult să se vaccineze, pentru că singurul lucru pe care pot să îl spun, pe care îl vedem – cel puțin pozitiv, din ultima perioadă – este creșterea semnificativă a numărului persoanelor care se vaccinează cu prima doză.

Deja am trecut de 60.000 într-o zi. Eu sper ca acest lucru să continue și să crească și cu asta poate reușim să prevenim un alt val mai târziu și să limităm situația actualului val în următoarele săptămâni”, a mai spus secretarul de stat.

Articolul precedentPSD și susținerea Guvernului Ciucă, decisă în forurile staturare
Articolul următorPF Daniel, mesaj pentru pelerini