Dacian Cioloș (captură video)

Liderii fostei coaliții de guvernare au avut astăzi o întâlnire la care a participat inclusiv Varujan Pambuccian, din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, însă aceștia s-au despărțit fără a stabili concret ce se va întâmpla pe viitor cu guvernarea.

Întâlnirea dintre aceștia a fost pusă la cale de premierul desemnat de USR PLUS, Dacian Cioloș, însă după aproximativ o oră fiecare lider a plecat de unde a venit.

Am primit mandatul domnului Dacian Cioloș, o să mai discutăm, o să mai vedem. (…) Astăzi suntem aici din respect pentru români, dar soluția trebuie să vină de la cei care au aruncat România în criză. Astăzi nu a fost o negociere, a fost o discuție”, a spus premierul interimar Florin Cîțu, la ieșire.

Acesta a punctat că discuțiile nu au avansat spre negocieri sau informații legate de ministere, ci pur și simplu s-au întâlnit, practic de „curiozitate”. Însă Cîțu nu a pierdut ocazia să arunce din nou în cârca USR PLUS „vina” de a-l demite prin moțiune de cenzură, cu sprijinul PSD și AUR.

Ne gândim că USR a avut în spate o majoritate atunci când l-au propus pe Cioloș premier. Responsabilitatea este a premierului desemnat de a găsi majoritatea. Nu știm program de guvernare, nu știm miniștri, nu știm ministere. (…) Am spus întotdeauna că soluția cea mai bună este această coaliție de dreapta, cu un premier liberal. (…) PNL va face o desemnare când va avea o majoritate, dar astăzi vorbim despre o desemnare în urma unui vot politic din Parlamentul României, unde trei partide au arătat o majoritate, iar în urma acesteia a venit o desemnare”, a mai spus Cîțu.

Dacian Cioloș a fost mai rezervat în discuții după întâlnire, anunțând doar că „nu s-a luat nicio decizie”, fără a da însă detalii despre întâlnirea care a durat puțin peste o oră.

Anterior însă, premierul desemnat era mai optimist: „Ne găsim într-un moment excepțional, care cere soluții excepționale. Nu intru la aceste discuții cu liderii PNL și UDMR gândindu-mă la ce pot obține eu de la partenerii noștri, ci la ce le pot oferi ei cetățenilor României. Astăzi, e nevoie să avem multă înțelepciune”, scria Cioloș pe Facebook.

Și liderul UDMR a punctat pe lipsa de substanță a întâlnirii și a arătat că, din ce a văzut el, la mijloc este vorba despre orgolii.

Am constatat lipsa de încredere, fără încredere este greu să construiești. (…) Noi trebuie să găsim o soluție, într-o formă sau alta, eu sper ca fiecare să mai lase din orgoliile arătate în stânga și în dreapta, nu mai putem schimba moțiunea de cenzură, nici alăturarea de AUR, dar trebuie să schimbăm viitorul”, a adăugat Kelemen Hunor.

Conform Constituției, Cioloș are 10 zile pentru a se prezenta în faţa Parlamentului ca să ceară votul de încredere asupra programului şi întregii liste a Guvernului.

Articolul precedentFlorin Roman îl acuză pe Ludovic Orban că ar fi trădat PNL pentru USR
Articolul următorDrum bun, Comandante!