Ministrul Sănătății a anunțat, printr-un comunicat de presă, că săptămâna viitoare va începe campania anuală de vaccinare antigripală gratuită. Pentru început vor fi livrate 300.000 de doze de vaccin, urmând să ajungă alte 1.000.000 de doze pentru continuarea imunizărilor.
La fel ca în anii anteriori, dozele de vaccin vor fi repartizate către direcțiile de sănătate publică în mai multe tranșe. Direcțiile de sănătate publică vor trimite dozele către cabinetele medicilor de familie și unităților sanitare pentru începerea imunizării populației.
Două milioane de doze de vaccin antigripal vor fi distribuite direcțiilor de sănătate publică
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a declarat că procedura de achiziție a vaccinului antigripal s-a finalizat în luna martie a acestui an, dar nu a fost semnat contractul. Demnitarul a mai precizat că a început toate demersurile legale pentru semnarea contractului în regim de urgență și începerea campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Totodată, ministrul interimar al Sănătății susține că, în funcție de evoluția epidemiologică și la cerere se poate crește cantitatea de vaccin până la două milioane de doze.
Persoanele cu vârsta peste 65 de ani și boli cronice au prioritate privind vaccinarea. De asemenea, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS) și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor ( CEPCP), persoanele cu boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, bătrâni instituționalizați, gravide și personalul medical au prioritate la administrarea dozei cu vaccinul antigripal. Campania lansată de Ministerul Sănătății se va desfășura în cabinetele medicilor de familie și în unitățile spitalicești cu paturi. Medicii recomandă vaccinarea cu vaccinul gripal persoanelor care s-au vaccinat anti-COVID și fac parte din categoriile de risc.
Valeriu Gheorghiță a explicat la Digi24 că vaccinul anti-COVID nu protejează împotriva gripei, motiv pentru care recomandă persoanelor vulnerabile să-și facă vaccinul cu serul antigripal. Organizația Mondială a Sănătății ( OMS) a declarat, într-un comunicat oficial, că gripa sezonieră face 60.000 de morţi pe an în Europa, iar cetăţenii europeni nu ar trebui să se opună vaccinării.
În țara noastră, în sezonul 2018-2019 au murit 192 de persoane datorită gripei sezoniere, relatează Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.