Cu 281 de voturi „pentru” și o abținere, Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată, marți, de Camera Deputaților. Proiectul privind stabilirea măsurilor de protecţie socială îl definește pe consumatorul vulnerabil ca „persoană singură/familie, care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale”.
Potrivit legii, măsurile de protecţie socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale şi sunt: ajutor pentru încălzirea locuinţei; ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului; ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic , necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie; ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.
Astfel, ajutoarele de încălzire pot varia astfel: pentru gaze, de la 25 lei/lună la 250 lei/lună; pentru energie electrică, de la 50 lei/lună la 500 lei/lună; pentru lemne, de la 16 lei/lună la 160 de lei/lună. Vor primi ajutoare financiare pentru încălzire: persoanele singure cu venit mediu net lunar mai mic de 2.053 de lei, respectiv familiile în care venitul mediu lunar în cazul fiecărui membru al familiei este mai mic de 1.386 de lei/lună (salariul minim pe economie, „în mână”).
400.000 de gospodării vulnerabile
Ministrul Muncii, Raluca Turcan a afirmat, recent, că aproximativ 400.000 de gospodării ar putea beneficia de prevederile acestei legi. Acestora li s-ar putea alătura, în această iarnă (1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022), încă 10 milioane de beneficiari, potrivit ministrului Energiei, care a declarat că se află în lucru o Ordonanță de Urgență prin care să fie compensate până la nivelul venitului mediu sau al consumului mediu.
„Legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată! Am votat pentru! Totodată, vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari care au înţeles cât de importantă este legea şi au adoptat şi amendamentele pe care le-am propus cu colega mea Raluca Turcan pentru ca legea să se aplice începând cu data de 1 noiembrie 2021. Da, nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a scris ministrul Virgil Popescu pe Facebook.
Reamintim că Proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost depus la Senat în 30 martie, fiind adoptat la 17 mai, pentru ca la 19 mai să fie înregistrat la Cameră, unde câteva comisii şi-au dat avizul. De altfel, raportul, care intra în sarcina comisiilor de politică economică, de industrii şi de muncă, nu a fost elaborat decât marţi, 7 septembrie.
Cîțu vrea formulă clară pentru calcularea salariului minim pe economie