sursă foto: Medical News Today

Dosarul „ Ayahuasca” a scandalizat sistemul informațiilor secrete, în luna decembrie ac. Gelu Olteanu și Vanessa Amal Youness (n.r partenera sa) au fost percheziționați, apoi arestați preventiv sub acuzația de trafic de droguri.

Procurorii au ajuns la clinica deținută de Vanessa Youness și au căutat probe în sprijinul acuzațiilor. În fapt, cei doi sunt sunt învinuiți că au practicat ritualuri de detoxifiere cu ajutorul plantei ayahuasca. Nu au găsit droguri cunoscute, catalogate de mare risc. Anchetatorii susțin că planta conține o substantă psihoactivă, dimetiltriptamină(DMT) care provoacă halucinații, asemenea drogurilor de mare risc.

La baza acestor susțineri nu stau probe certificate de laborator, ci extrase care se găsesc pe Wikipedia(enciclopedie on-line, cu acces gratuit), spun inculpații.

Dosarul nu a ajuns să fie judecat pe fond, ci se află în faza în care probele pot fi contestate

Gelu Olteanu, fost șef al Direcției de Informații și Protecție Internă(DIPI), a făcut publice câteva dintre procedurile anchetatorilor și spune că totul este o înscenare. Printre neregulile invocate se numără lipsa mandatului de percheziție pentru locația călcată de DIICOT, lipsa de responsabilitate a procurorului de caz, confiscarea unei sume de bani care provine dintr-o moștenire.

Avocații noștri au depus la dosar o listă impresionantă de excepții și nulități, unele chiar rare în practica judiciară, ca lipsa mandatului de percheziție pentru o locație, cu alt număr, proprietar.
Judecătoarea a cerut procurorului de caz să răspundă la acele excepții și nulități și tot de atunci, până în ziua de astazi nu i s-a răspuns. De un an așteptăm, motiv pentru care, judecatoarea a mai revenit cu altă si altă solicitare, să i se răspundă, dar tot în asteptare ne aflăm”

Dosarul „ Ayahuasca”. Inculpații cer să nu fie judecați pe baza referatelor Wikipedia

FĂRĂ MANDAT DE PERCHEZITIE, mi s-a ridicat o sumă de bani și un document, care atestă că sunt bani retrași de la bancă, ca urmare a moștenirii, în urma decesului mamei mele, și împărțirea cu fratele meu a sumei provenite din vânzarea unui apartament. La fel, nu mi s-au înapoiat, pentru că, în viziunea dânsei și a procurorului, acest apartament cumpărat de mama mea decedată, în urma cu 30 de ani, este rezultatul presupusului trafic de droguri!!! No comment!”, a precizat Gelu Olteanu.

Cât de pregătite sunt instanțele din România să judece cazuri privind consumul de ayahuasca

Apărătorii inculpaților din acest dosar au rămas stupefiați de reacția judecătorilor care, au admis arestarea preventivă.

În analizele celor care au ales să participe contra cost la metoda de detoxifiere cu ceai din ayahuască, nu s-au găsit substanțe care să facă parte din categoria celor pe care le conțin drogurile.

„ În sângele și urina recoltate de la toate persoanele care au „băut” acest „drog de mare risc”, în mai putin de 24 de ore de la ingerare, analizele nu au găsit nici o urmă din faimosul drog endogen, despre care specialiștii lumii spun că este în peste 2000 de plante și îl produce si corpul uman, cum de altfel, spune si procurorul în dosar” , documentandu-se de pe Wikipedia, a completat Gelu Olteanu.

Vanessa Amal Youness, specializată în chirurgie, însă, practicantă a medicinii alternative din motive care țin de propria vindecare, a avut de suferit în arest. Boala de care suferă, scleroză multiplă, s-a agravat din cauza condițiilor din arest și din lipsa posibilității de a continua tratamentul medical alternativ. În ciuda unui act medical emis de un specialist, judecătoarea de caz l-a respins. Mai mult, a venit cu o propunere medicală, deși nu are cunoștințe medicale.

Instanța a infirmat actul oficial medical

„Când i s-au prezentat documente justificative emise de un medic neurolog de specialitate, de la Spitalul Militar Brașov, în timpul arestului în condiții inumane, despre starea de sănătate a dr. Vanessa Youness, care atestau că, în timp ce era arestată în subsolurile insalubre, boala de care suferea de peste 13 ani, respectiv, scleroză multiplă, a recidivat subit, cu un început de pareză, doamna judecător, fiind specialist în domeniu medical, le-a contestat.

A spus, fiind înregistrată în sala de judecată, că nu crede în diagnostic și că recomandarea sa medicală este să se facă o puncție în coloana vertebrală, care să ateste această boală”, mărturisește Gelu Olteanu.

Ce efecte a avut ayahuasca asupra inculpaților

Anchetatorii nu au putut dovedi, până la acest moment, că ritualurile din cadrul clinicii deținute de Vanessa Youness au provocat dependență sau stări care să pună în pericol sănătatea participanților.

Gelu Olteanu, cel care a recurs la această metodă de detoxifiere a recunoscut că s-a vindecat de tot ceea ce nu reușit cu ajutorul medicamentelor: tensiune, consum de alcool, exces de colesterol,anxietate.

În ce o privește pe Vanessa Amal Youness, boala ei a stagnat și cu ajutorul acestei plante. La clinica pe care o deține se practicau mai multe metode de vindecare alternativă, inclusiv apiterapie.

Băutura ayahuasca este preparată dintr-o combinație din două plante, respectiv din frunze de Chacruna, cunoscută și sub denumirea de Psychotria viridis,și tulpină plantei agățătoare Banisteriopsis caapi, potrivit viațaverdeviu.ro

În timpul consumului, se declanșează o stare de euforie, de pace interioară, de conștientizare a traumelor fizice sau emoționale. În America Latină este recunoscută metodă de medicină alternativă.

În România, încă se discută pe tema legalizării canabisului în scop medicinal. Proiectul de lege a trecut de Senat.

Contactată pentru a ne oferi mai multe detalii, Vanessa Youness a spus că „ne așteaptă la lansarea cărții în care va relata totul despre această anchetă penală”, pe care o consideră înscenare.

Articolul precedentPasarelele pietonale de pe DN 1-Valea Prahovei vor fi modernizate
Articolul următorBani de la buget pentru disponibilizații de la CEO și CEH
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”