Ministrul Muncii a găsit o soluție pentru reformă și rezolvarea situațiilor încâlcite din sistemul de pensii. Din ce explică Raluca Turcan, în perioada următoare se va încerca suplimentarea numărului de angajați în casele de pensii, aceasta în condițiile în care – spune ministrul, la mijloc este chiar un obiectiv asumat prin Planul de Redresare și Reziliență.
Momentan nu este nimic sigur, ci se fac analize (peste analize), iar din ce dezvăluie Turcan de la „firul ierbii”, s-ar putea ca instituțiile să angajeze minim 5 și maxim 9 persoane în plus pe lângă cei care deja lucrează aici.
Ieri, Raluca Turcan a făcut o vizită confortabilă în județul său, Sibiu, unde a mers prin Casa de Pensii și a făcut câteva poze. Ulterior, a explicat pe Facebook că situația din CJP Sibiu nu este una singulară, ci se întâlnește peste tot în România.
Și, pe lângă promisiunile scrise negru pe alb în PNRR, mărirea schemei de personal din casele de pensii va însemna inclusiv economie. Astfel, se dorește inclusiv să se reducă numărul de procese deschise în instanță de beneficiari nemulțumiți, iar astfel se vor reduce cheltuielile juridice.
„Suplimentarea de către Guvern a personalului din casele de pensii din județe este o necesitate absolută și o condiție pentru ca România să își respecte obligațiile asumate în PNRR.
Am discutat la Sibiu despre situația evaluărilor de până acum (realizate în proporție de peste 12%) și apreciez sincer efortul colegilor din Casa de Pensii de a menține ritmul.
Știu că angajarea a încă 5 până la 9 persoane ar garanta încadrarea în termenul stabilit, la fel cum știu și că situații asemănătoare sunt peste tot în țară. Evaluez împreună cu specialiștii Ministerului Muncii și ai CNPP opțiunile pe care le avem pentru a rezolva această problemă. Suntem într-un dialog continuu atât cu Ministerul Finanțelor, cât și cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a găsi o soluție rapidă.
În paralel, însă, cu această preocupare, mă asigur periodic – și am făcut asta și la Sibiu – că evaluările dosarelor se fac cu seriozitate și că au în vedere toate documentele (inclusiv adeverințele actuale), astfel încât procesul să nu fie viciat. Ceea ce construim acum trebuie să protejeze sistemul public de pensii pe termen lung, să-l așeze pe baze normale, clare și categorice.
Abaterea statului de la principii și intervențiile continue asupra legislației au făcut ca oamenii să își caute dreptatea în instanțe, să se piardă timp prețios și bani mulți. La Sibiu, unul dintre efecte este acesta: 133 mii lei cheltuieli de judecată pentru CJP în primele șase luni ale anului acesta, deja peste suma din întreg anul trecut.
Trebuie să limităm acest fenomen prin reformă!
Reforma sistemului va reduce, prin claritate și fermitate, numărul de procese, va proteja banii publici și va garanta românilor corectitudine și de aceea trebuie susținută atât la nivel personal, așa cum mă bucur că se întâmplă în rândul funcționarilor de la Sibiu, cât și la nivel instituțional de către toate autoritățile statului”, a explicat ministrul Turcan.