Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare în România, a anunțat că, în țara noastră, dozele de vaccin nu vor fi combinate, așa cum se obișnuiește deja în alte state europene.
Țara noastră refuză să combine dozele de vaccin. Cel puțin deocamdată
Conform declarațiilor, Valeriu Gheorghiță consideră că este mai prudent la acest moment să se aștepte validarea rezultatelor finale, aici referindu-se la studiile întreprinse în acest moment. Astfel, țara noastra va mai aștepta până să ia o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare din țara noastră a mai spus că, în momentul de față, nu se poate ști cu exactitate care ar putea fi efectele adverse, în urma combinării vaccinurilor între ele, estimând că „practic, nu se anticipează o reducere a eficacității, deși nu avem date clare de eficacitate, avem de imunogenitate. Pacienții care au primit vaccin cu a doua doză pe bază de ARN mesager au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor, însă nu putem putem defini în totalitate profilul de siguranță și frecvența reacțiilor adverse atunci când vorbim de reacții mai rare de 1 la 1000 de persoană”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cursul zilei de astăzi.
Citește și: Un român și-a bătut angajatorul italian: „Eu vreau să muncesc la negru”
În concluzie, țara noastră va continua să adminitreze vaccinurile anti-Covid urmând schema clasică, a loialității. În momentul de față, în România se administrează patru tipuri de vaccin: Pfizer, AstraZeneca, Moderna și Johnson&Johnson, cel din urmă fiind singurul cu o singură doză.
Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 5 iulie 2021, ora 17.00, era următoarea: 4.768.940 de persoane vaccinate în România.