Sursa Foto: Facebook

Una dintre temele preferate de campanie ale PNL și USR PLUS a ținut de desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), care practic dispărea peste noapte. Chiar ministrul Stelian admite că obiectivul de desființare a SIIJ este printre primele în programul de guvernare și, chiar dacă asta nu a asigurat succesul demersului de desființare, este sigur că va exista „coerență și fermitate”.

Până una alta, desființarea Secției speciale rămâne doar o temă de discuție și dezbateri, una dintre explicațiile ministrului Stelian Ion fiind aceea că demersurile s-ar fi „împiedicat” un pic în timpul discuțiilor dintre oamenii mari ai coaliției.

Ministrul Justiției a explicat că și-ar fi dorit ca „SIIJ să fie deja istorie”, însă între timp ideile cu care s-a plecat la drum au fost ținute în loc de o problemă pe care Stelian Ion pare a nu o considera suficient de importantă: ce se întâmplă cu dosarele aflate în lucru?

Se putea desființa foarte repede. Au intervenit în coalitie niște discuții. Lucrurile puteau fi foarte simple dacă în cadrul coaliției nu se întreba ce punem în locul acestei secții, ce se va întâmpla cu dosarele?

Nu e un scop în sine doar desființarea acestei secții. Eu personal am fost prezent la toate discuțiile pe secția specială și am propus de fiecare dată revenirea la forma inițială, anterioară înființării acestei secții.E foarte limpede că varianta cea mai bună e aceea de desființare a SIIJ, reinstaurea competenței DNA pe dosare cu magistrați dar strict pe corupție.

Chestiunea UDMR ca dosarele să nu revină la DNA, dumnealor spun că ar trebui ca toate dosarele să fie instrumentate de o secție din cardul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. SIIJ e o secție din acest parchet. Dacă mutăm dosarele dintr-o parte în alta nu ne putem aștepta ca lucrurile să fie diferite.

Chestiunea a rămas în discuție. Este inacceptabil amendamentul ca toate dosarele să meargă la PICCJ, cele cu magistrați ce țin strict de fapte de corupție, sunt de competența DNA”, a explicat ministrul Justiției la Digi 24, citat de Știri pe Surse.

Așa că, evident, SIIJ nu este istorie, însă ministrul a avansat un nou termen. Sau are o speranță că la final cineva îi va da doar lui dreptate și astfel discuțiile din coaliției vor înceta. Mai exact, se așteaptă avizul Comisiei de la Veneția privind SIIJ, iar Stelian Ion a spus că nu are emoții.

Această Comisie a criticat de la bun început această secție. Important e să făcem desființarea SIIJ în așa fel încât să nu creăm probleme în alte zone. De aceea am făcut și acea sesizare la Comisia de la Veneția.

Partenerii noștri așteaptă să corectăm această gravă greșeală comisă în perioada Dragnea. Desființarea Secției Speciale se va întâmpla. Nu ne dă motive de bucurie dar această Secție în această perioadă de vacanță parlamentară trebuie să dispară.

Nu putem lungi această lege la nesfârșit. În Parlament este blocajul. Nu cred că ajută să arătăm acum cu degetul. Dar cred să ne deblocăm după ce vine raportul Comisiei de la Veneția”, e plin de speranță Stelian Ion.

Articolul precedentProfilul viitorului președinte al României
Articolul următorAgresorul de la ISU Dobrogea Constanța, șomer pe perioada anchetei