Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, consideră că cifrele din ultima vreme privind infectările cu Covid indică o transmitere sporadică, nu una comunitară. Totodată, acesta a trage atenția asupra faptului că în situația în care vor ajunge noile tulpini ale virusului, cel indian, mult mai contagios, se poate ajunge la o transmitere comunitară.
„La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică. Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie”, a spus Alexandru Rafila, la Digi 24.
Rafila dă o șansă vaccinării
Acesta a precizat odată cu apariția cazurilor cu o variantă cu o transmisibilitate mai mare – de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică, „atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare. Sigur, nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”, a afirmat Rafila.
Românii, un popor de egoiști
Totodată profesorul a ținut să menționeze că persoanele active, dornice de călătorii, s-au vaccina deja, în timp ce partea mai „sedentară” posibil să facă acest pas doar în momentul în care pandemia ar da semne de revenire. „Noi avem o problemă sistematică în România, nu ne gândim decât la noi; în momentul în care o să ajungem să ne gândim şi la cei cu care interacţionăm, la comunitatea în care trăim şi în care muncim atunci o să putem face pasul, să fim responsabili nu numai pentru noi, ci şi pentru comunitate”, a concluzionat Alexandru Rafila.
Puțin peste 5.100 de cazuri active
La raportarea de duminică a Grupului de Comunicare Strategică, au fost confirmate 121 de cazuri noi de infectare, în timp ce de la începutul pandemiei sunt 1.078.863 de cazuri, din care, active au mai rămas 5.150 de cazuri.
În privința vaccinării, CNCAV a raportat 4.440.483 de persoane vaccinate, din care, 3.798.457 cu schema de imunizare completă.
Rafila remarcă paradoxul campaniei de vaccinare. România, pe locul 25, din cele 27 de state membre