Deja este oficial că de la 1 iunie se mai relaxează din măsurile restrictive, inclusiv în ceea ce privește numărul de persoane care pot participa la un eveniment. Iar dacă persoanele participante sunt vaccinate, cu atât mai bine, pentru că dovada vaccinării ar putea asigura accesul mai multor invitați.
Potrivit Hotărârii de Guvern, numărul participanților poate fi mai mare dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.
Pe acest subiect a vorbit și Raed Arafat, care a explicat că e în sarcina organizatorului să să se asigure de faptul că invitații sunt vaccinați, dacă vrea să depășească numărul maxim de persoane. Secretarul de stat a dat ca exemplu o nuntă, unde organizatori sunt mirii.
„La invitație trebuie să spună: vă rugăm să aduceți documentul care dovedește că ați fost vaccinat. Dacă cineva nu are documentul, organizatorul răspunde. Creșterea capacității la nunți, la săli de sport și la orice eveniment este decizia organizatorului.
Există un plafon până unde te duci fără să crești capacitatea, iar atunci te duci pe regulile generale – testare, vaccinare, trecere prin boală, dar dacă aduci oameni la capacitate maxină, atunci trebuie să te asiguri că toate persoanele au dovada vaccinării”, a spus Arafat, citat de Digi 24.
Ca regulă însă, nunțile, botezurile, mesele festive și parastasele pot fi organizate cu cel mult 70 de persoane în spații deschise sau 50 de persoane în spații închise, dacă incidența este sub 3 la mie și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
Arafat a mai atras atenția că vor fi făcute controale și că vor fi aplicate sancțiuni, dacă regulile nu sunt respectate, însă a asigurat că, în cazul în care un invitat prezintă un certificat de vaccinare fals, răspunderea îi aparține lui, nu organizatorilor.