Cinci electricieni au murit sâmbătă în urma unei explozii care a avut loc în subteranul exploatării miniere Uricani. Cei cinci ortaci, printre care se afla şi şeful lor de echipă, efectuau o revizie la un transformator de la Orizontul 300, Blocul IV N, tabloul de distribuţie TD 3C, iar în jurul orei 14:40, după ce au anunţat că şi-au terminat treaba, au fost spulberaţi de explozia declanşată de o scurgere de metan.Victimele sunt Cosmin Calotă – inginer şef, 36 de ani; Marian Cucu – electrician, şef de echipă, 41 de ani; Ioan Nădrag – electrician, 36 de ani; Iulian Stoi – electrician, 36 de ani şi Cornel Hici Borc – electrician, 36 de ani. În urma accidentului, patru copii, dintre care trei minori, au rămas orfani.
Electricienii, găsiţi morţi la şapte ore după producerea exploziei
Deşi accidentul a avut loc în jurul orei 14:00, familiile ortacilor şi zecile de oameni adunaţi la poarta unităţii miniere au aflat de decesul celor cinci electricieni şapte ore mai târziu, întrucât salvatorii minieri au fost nevoiţi să asigure perimetrul pentru a coborî în siguranţă.
Primul care a anunţat moartea ortacilor a fost primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu. „Anunţ cu mare părere de rău că salvatorii au ajuns la ei, dar i-au găsit pe toţi morţi, nu mai aveau ce să le facă. Situaţia este foarte neagră, operaţiunea de aducere la suprafaţă a lor este foarte grea. Spun asta fiindcă salvatorii trebuie să le caute organele, mâinile, picioarele, să-i împacheteze şi să-i aducă la suprafaţă. Este o zi neagră pentru Uricani, iar familiile victimelor sunt de-a dreptul distruse”, a declarat, vizibil afectat, Dănuţ Buhăescu.
Povestea de la mina Petrila, din urmă cu doi ani, când au fost surprinşi de explozie şi salvatorii minieri, era să se repete sâmbătă seara la Uricani, când o a doua explozie a zguduit măruntaiele exploatării miniere.
La 22.50 a avut loc o replică a primei explozii, în timp ce salvatorii minieri încă se aflau în subteran, însă aceştia nu au fost răniţi de suflul deflagraţiei, deoarece se aflau deja în rampa puţului. Totuşi, un singur salvator minier s-a accidentat uşor în timpul operaţiunii de salvare, când s-a zgâriat într-un cui.
O comisie va cerceta cauzele producerii exploziei
Constantin Jujan, directorul general al Companiei Naţionale a Huilei, a precizat că o comisie va cerceta cauzele care au dus la producerea accidentului de muncă.
„În jurul orei 21.15, echipele de salvare au intrat în zona afectată de incident, iar cele cinci persoane accidentate nu mai erau în viaţă în subteran. Cea mai grea operaţiune este cea de evacuare a victimelor. Încă nu se ştie cauza care a dus la producerea acestui eveniment, iar o comisie, Parchetul şi ITM-ul vor cerceta cauzele care au dus la producerea acestui incident. Până la cercetarea cauzelor şi expertizarea echipamentului nu se permite accesul în zonă. Familiile vor beneficia de compensaţii băneşti, iar aparţinătorii familiei, conform contractului colectiv de muncă, pot fi angajaţi în cadrul Companiei Naţionale a Huilei. Având în vedere elementele care au fost descoperite, semnele conduc spre producerea unei explozii”, a declarat Constantin Jujan.
Totodată, la mina Uricani este prezent şi Augustin Lazăr, procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, care coordonează ancheta.
„O echipă specializată pentru cercetarea accidentelor de muncă din subteran s-a deplasat la mina Uricani, unde efectuează cercetarea evenimentului care a avut loc în după amiaza zilei de astăzi (sâmbătă, 5 februarie – n.r.). Echipa este alcătuită din ofiţeri de poliţie judiciară, inspectori de protecţie a muncii, coordonaţi de procurori criminalişti, care sunt specializaţi în acest domeniu. Urmează să se efectueze cercetări la faţa locului, identificarea victimelor, verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate în momentul în care s-a produs evenimentul şi urmează să se stabilească de către inspectorii de protecţie a muncii cauzele tehnice ale producerii evenimentului. Există o versiune care este cea mai probabilă, în sensul că s-a produs o deflagraţie de gaz metan, produsă de un arc electric”, a declarat Augustin Lazăr.
Compensaţii pentru familiile victimelor
Ioan Botiş, ministrul Muncii, prezent la Uricani, a precizat că în perioada următoare vor fi acordate compensaţii băneşti şi ajutoare pe termen mediu şi lung pentru fiecare familie în parte, în funcţie de nevoile acestora.
„În Guvern vom prezenta două formule. Va fi un pachet de urgenţă, prin care vom susţine familiile afectate, iar al doilea pachet va fi pe termen lung, individualizat pentru fiecare familie în parte. Intenţionăm să sprijinim copiii în procesul de învăţământ şi-i vom susţine prin formare profesională şi prientare spre un loc de muncă pe cei care au nevoie. Fiecare familie va fi tratată separat, în sensul în care vom identifica nevoile, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung”, a explicat Ioan Botiş.
Referitor la zvonurile conform cărora mina Uricani s-ar afla pe lista unităţilor miniere ce urmează a fi închise, ministrul Economiei, Ion Ariton, a menţionat că va sprijini în continuare activitatea minieră şi că o decizie se va lua joi, la Bucureşti, în ceea ce priveşte restructurarea sectorului minier din Valea Jiului.
„Nu s-a luat nicio decizie cu privire la închiderea unor anumite mine din Valea Jiului. Noi nu dorim ca acest sector să dispară, ci dorim să sprijinim mineritul”, a precizat Ariton.
Minerit ca în urmă cu 20 de ani
Totuşi, minerii acuză şi la ora actuală că evenimentul de la Petrila nu i-a sesnibilizat sub nicio formă pe factorii care s-ar putea implica în dezvoltarea sectorului minier, având în vedere că şi acum sunt nevoiţi să lucreze cu echipamente vechi de peste 20 de ani.
„Nu sunt condiţii şi nici nu vor fi, pentru că nu-i interesează. Ăia de la Bucureşti vor numai să închidă minele sau să fure bani, nu-i interesează că minerul de rând nu are cu ce să lucreze, că nu are o lopată ca lumea, că se târâie pe burtă ca să ajungă la locul de muncă. Încălţămintea pe care o avem e frumoasă doar în poze, salopetele la fel. Ne îmbolnăvim şi dacă nu murim în accidente, murim în primii ani după ce ieşim la pensie, din cauza bolilor profesionale”, a declarat Florin Ghenea, unul dintre mineri.
„Nu avem piese de schimb, facem unele lucrări legate pur şi simplu cu sârmă, că nu sunt simple şuruburi, piuliţe, suntem vai de capul nostru. Nu avem de nici unele, dar au pretenţia să dăm cărbune. În alte mine, din alte ţări, se lucrează mecanizat, nu cum lucrăm noi, ca măgarii, cot la cot cu şobolanii”, spune şi Radu Florea, miner.