Vineri, 4 februarie, ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a inaugurat telegondola de 7 milioane de euro, care face legătura între localitatea Vulcan şi staţiunea Pasul Vâlcan. Deşi a dat răspunsuri ca la carte legate de pensii, de minerit, de viitorul tinerilor din Valea Jiului, deşi a fost oprită şi îmbrăţişată de vulcănenii care au felicitat-o pentru investiţia din Vulcan, ghinionul s-a ţinut scai după Elena Udrea şi telegondola s-a defectat pentru 40 de minute.

Valea Jiului şi speranţa

La inaugurare au fost prezente sute de persoane, în marea lor majoritate tineri, nerăbdători să facă un drum cu telegondola gratis. Totuşi, au fost şi pensionari care i-au reproşat Elenei Udrea tăierea pensiilor, iar ministrul le-a explicat că de luna aceasta pensiile se vor mări, chiar şi retroactiv pentru luna ianuarie.

După sfinţirea telegondolei, înainte de îmbarcare, Elena Udrea a explicat că „Valea Jiului are nevoie de speranţă”, având în vedere situaţia grea în care se află din cauza viitoarelor restructurări din minerit.

„Valea Jiului are nevoie de speranţă. De 20 de ani nimeni nu a mai pus în practică aici un proiect care să vă dea o şansă dumneavoastră, locuitorilor din Valea Jiului. Minele într-adevăr s-au mai închis, oamenii au rămas fără locuri de muncă, în timp ce tinerii aleg să plece pentru că aici nu au ce face, nu au un viitor. De aceea gândim că o prioritate a ministerului pe care îl conduc este Valea Jiului. Avem investiţiile ăn turism şi nu este doar aceasta de la Vulcan, ci mai avem proiectul de la Lupeni şi Straja. În 2011 continuăm să unim proiectul cu cel de la Straja, ca să dăm o şansă celor care vor să facă investiţii în turism. Investiţiile în turism aduc locuri de muncă, creează o alternativă pentru dumneavoastră, aduc aici vizitatori care vor cheltui, care îşi vor petrece vacanţele aici şi banii vor rămâne în comunitatea dumneavoastră”, a declarat ministrul Elena Udrea, după care a apăsat butonul de pornire a telegondolei.

Zeci de turişti blocaţi în gondole

La coborâre, deşi ministrul Turismului s-a arătat foarte încântată de ceea ce a găsit în Pasul Vâlcan, problemele au apărut la coborâre, când zeci de turişti au rămas blocaţi timp de 40 de minute în gondole, întrucât s-a defectat unul dintre senzorii de mişcare, întregul program trebuind resetat.

Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, a precizat că defecţiunea s-a datorat oamenilor care s-au îmbulzit în gondole, nerespectând indicaţiile.

„O gondolă suportă de la 6 la 8 oameni. Ori ei au urcat şi câte 10, chiar şi câte 12 şi normal că s-a blocat, dacă ei s-au bulucit în ele şi nu au mai aşteptat”, a fost Ile de părere.

„Fiind gratuit şi prima zi, foarte multă lume a venit cu telegondola şi au urcat în cabine mai mulţi decât permit condiţiile tehnice. Uitaţi-vă ce e aici, buluc în jurul lor şi s-a dereglat un senzor, din câte am înţeles eu de la specialişti. S-a comunicat cu ceu rămaşi pe traseu dar, cel puţin din experienţa celorlalte staţiuni unde sunt telecabine, cei care sunt obişnuiţi să meargă ştiu că se mai întâmplă să stea. Astfel de situaţii vor fi tot timpul, important este ca specialiştii de aici să fie pregătiţi pentru a interveni foarte repede”, a explicat şi ministrul Elena Udrea.

Udrea, supărată foc pe presa mogulilor

Totuşi,  ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale a fost din nou ţinta jurnaliştilor, lucru ce a supărat-o foarte tare, invitându-i pe blogul personal pe mogulii Vântu şi Voiculescu să vorbească despre telegondolă cu vulcănenii.

Văzând cu ochii mei mulţumirea şi bucuria oamenilor, mi-e foarte greu să înţeleg cum această adevărată sărbătoare  – la care a participat mare parte din populaţia din Vulcan, dar şi oaspeţi din Petroşani, Petrila si alte localităţi ale Văii Jiului –  s-a transformat pe ecranele Realităţii şi Antenei 3 într-o adunare rece, formală, tensionată, în care aş fi fost apostrofată şi admonestată de participanţi.

Lucrurile au fost tocmai pe dos: cei certaţi de mulţime au fost chiar membrii echipelor de filmare de la cele două televiziuni, care, joi seara, când telegondola nu fusese încă  inaugurată, s-au dat de ceasul morţii să demonstreze că proiectul Vulcan este unul neviabil, una dintre “extravaganţele” Elenei Udrea. Oamenii le-au cerut reporterilor să nu mai mintă, să spună adevărul, iritaţi de emisiunile în care li s-a explicat, de la Bucureşti, că ei n-au nevoie de telegondolă şi de turism. Am intervenit în discuţie şi i-am scuzat, explicând celor prezenţi că ei nu au nicio vină pentru ce se transmite în studiourile Realităţiisau ale Antenei 3.

Soluţia propusă de localnici a fost simplă şi de mare bun simţ: să vină la Vulcan cei doi moguli, Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu, şi le vor explica ei ce mult înseamnă dezvoltarea turismului într-o zonă moartă din punct de vedere economic după închiderea minelor.

Am văzut azi cum albul devine negru, la ordin, atunci când e vorba de Elena Udrea. Ştiu că, orice aş face, pentru mulţi dintre realizatorii şi invitaţii de la Antena 3 şi Realitatea este doar rău. Bine ar fi, probabil, doar dacă m-aş retrage din politică şi m-aş specializa în mânuirea cratiţei.

Dar ştiu, şi martori îmi sunt cel puţin 1.000 de oameni din Vulcan, Petrila sau Petroşani, copii, tineri, adulţi sau bătrâni, că am asistat la cea mai mare explozie de bucurie de când sunt eu om politic. Am auzit urale din suflet, aplauze pe bune, am văzut o mare de oameni fericiţi şi mulţumiţi. I-am văzut năpustindu-se să parcurgă primul drum cu telegondola”, a scris Elena Udrea pe blogul personal

Articolul precedentPrefectul UDMR de Hunedoara luptă pentru turismul la cetăţile dacice
Articolul următorExplozia de la mina Uricani a lăsat patru copii orfani