sursa foto: epoch-times-romania.com
Epoch Times

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii își apără într-o oarecare măsură colegul magistrat care a pronunțat ieri decizia definitivă privind respingerea cererii DIICOT de redeschidere a dosarului 10 august 2018. Prin intermediul unui comunicat de presă, secția arată că unele opinii exprimate pe acest subiect în spațiul public reprezintă un atac la adresa puterii judecătorești, referirea fiind clară la USR PLUS și „declaraţiile publice ale mai multor oameni politici”.

Unul dintre acești oameni politici este de altfel și premierul Florin Cîțu, care a declarat că este „dezamăgit” de soluție și că se va consulta pe ministrul Justiției pe această temă. „Nu ne vom opri să încercăm să vedem cum găsim soluții ca vinovații să plătească. Nu ne vom opri. Asta vom face. Am discutat ieri cu ministrul Justiției și vom merge înainte. Să vedem, mai sunt căi”, a spus premierul.

Pe de altă parte, USR PLUS reacționase ieri, pe facebook, la scurt timp după aflarea soluției Tribunalului București: „Înțelegem și respectăm faptul că decizia aparține în exclusivitate magistraților și sistemului de Justiție, dar nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic, să ignorăm suferința victimelor, excesul de putere și alte numeroase întrebări legate de toate acele lucruri întâmplate în Piața Victoriei pe 10 august 2018. La fel ca în cazurile Mineriadei și Revoluției, trebuie să se facă lumină și în cazul 10 august. Altfel, avem doar un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele și fără să fi fost audiați toți suspecții, martorii și victimele. Și mai avem încă o situație în care România ar putea fi condamnată la CEDO pentru că nu reușește să respecte drepturile cetățenilor ei”.

Din ceea ce transmite azi CSM, problema este de fapt modul în care sunt exprimate opiniile, considerându-se că „a fost depăşită orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare, afirmaţiile menţionate în cuprinsul acestor poziţii având potenţial de a insufla ideea că o soluţie care nu răspunde aşteptărilor unui partid politic atacă democraţia”.

Secţia pentru judecători reiterează că statul democratic se fondează pe ordinea constituţională care exclude ingerinţa politică şi afectarea directă sau indirectă a independenţei judecătorilor chemaţi să aplice legea.

În acest context, Secţia constată că astfel de discursuri publice reprezintă un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului şi, implicit, a puterii judecătoreşti în ansamblul său.

Fără a nega dreptul de a fi formulate critici legate de soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti, Secţia pentru judecători atrage atenţia asupra modului în care se realizează acest lucru, chiar înainte ca o hotărâre judecătorească să fie motivată, din perspectiva termenilor folosiţi şi a caracterului de ingerinţă politică manifestată în această situaţie.

Secția pentru judecători face, din nou, apel la decenţă şi moderaţie în exprimarea discursului public şi reaminteşte factorului politic că trebuie să dea dovadă de bună credinţă în dezbaterea publică, aliniindu-se standardelor europene în această materie”, se arată în comunicatul CSM.

Articolul precedentCCR a decis: trecerea terenului de 46 de hectare de la Romexpo la Camera de Comerț este constituțională
Articolul următorCiolacu și votul multiplu din Parlament: „Au existat cazuri şi de la PNL şi de la USR. O să venim cu o modificare la Regulament”