Sursa Foto: Facebook

Război pe față declarat de Societatea Română de Televiziune Paginii de Media, după ce instituția din urmă a publicat un articol legat de anumite cheltuieli ale televiziunii publice. SRTv nu doar că a fost deranjată de demersul jurnalistic, ci solicită ca Pagina de Media să comunice public cine le-a pus la dispoziție documentele folosite în documentarea articolului, în ciuda legislației care protejează sursele de informare.

Într-un articol publicat de Radio Europa Liberă România se arată că jurnaliștii nu sunt protejați doar de legislația din România, ci și de practica CEDO. Singura care pare a nu ști aceasta este SRTv, prin vocea și dispozițiile directorului Doinei Gradea, în condițiile în care, până la urmă, televiziunea română este o instituție publică finanțată inclusiv din bugetul de stat și care – în teorie – ar trebui să fie mai transparentă în ce privește modul în care cheltuie banii.

Potrivit notificării primite de Pagina de Media – publicată de sursa citată, Societatea Română de Televiziune – reprezentată legal de președintele-director Doina Gradea, a somat instituția pe 8 februarie să dezvăluie sursele utilizate și să retracteze, „ca fiind neadevărat, articolul anterior menționat și să formulați dezmințiri publice”.

Referirea este, după cum am arătat, la un articol publicat de paginademedia.ro, legat la alocarea a 65.000 de euro pentru curățenie. Din ce se arată în notificarea semnată de departamentul juridic al SRTv, documentul făcut public în cuprinsul acestui articol era unul oficial, care cuprindea semnăturile olografe ale membrilor Comitetului Director. „Având în vedere că articolul este în mod vădit nedocumentat și abuziv, prin conținutul acestuia se încalcă în mod flagrant atât drepturile nepatrimoniale la imagine ale SRTv, a dispozițiilor legale privind accesul la informațiile oficiale și, mai mult decât atât, drepturile cu caracter personal ale membrilor Comitetului Director al SRTv”. Ei bine, dacă Pagina de Media nu dă curs solicitărilor din notificare, Televiziunea Română amenință cu judecata, având în vedere inclusiv să facă acuzații de sustragere sau distrugere de înscrisuri.

Articolul precedentÎncepe modernizarea Sectorului 5
Articolul următorFostul senator Florina Presadă spune adio USR-PLUS, după o numire la Ministerul Dezvoltării