Ioan Neculaie, fruntaşul milionarilor braşoveni, este în pericol să rămână fără perla Coroanei, fostele uzine Roman, cel mai mare parc industrial din România la momentul de faţă. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmează să se pronunţe, luna viitoare, dacă omul de afaceri plasat pe locul 63 în topul Forbes România a „confiscat” legal, în contul unui împrumut de numai 50.000 de dolari, 80% din acţiunile „Pro Roman” SA, firmă care administrează averea de sute de milioane de euro a  parcului. Până în prezent, instanţele au constatat că Neculaie, fost candidat PDL pentru Senat, nu a dobândit legal acţiunile, o eventual? confirmare venită din partea judecătorilor Înaltei Curţi urmând a-l scoate irevocabil din societate. Încă un miliardar de carton?   Privatizarea platformei Roman Braşov, realizată pe metoda vânzării „pe un euro”, a fost finalizata în urmă cu aproape 6 ani, când Guvernul Năstase a stabilit structura acţionariatului companiei „Pro Roman” SA, societatea ce urma să administreze cea mai mare platformă industrială din România. Hotărârea de guvern 24/2004 a stabilit că principalul acţionar să fie asociaţia „Pro Braşov“, cu 80% din acţiuni, compania malaeziană Pesaka Astana deţinând 10%, restul de zece procente fiind împărţite între Camera de Comerţ şi Industrie, UGIR 1903 şi Universitatea Transilvania, toate din Braşov. La rândul ei, asociaţia „Pro Braşov”, acţionarul majoritar al „Pro Roman” SA, era formată din mai mulţi oameni de afaceri, preşedintele asociaţiei fiind Ioan Neculaie.

Contract „de milioane”

Abia se goliseră sticlele de şampanie desfăcute pentru succesul afacerii, că membrii asociaţiei s-au lovit de prima problemă, cea a vărsării capitalului social, mai precis a primei jumătăţi a acestuia – 1,65 miliarde de lei. Preşedintele asociaţiei, Ioan Neculaie, a vărsat el suma, dar nu oricum, ci în baza unui contract în care figurează că ar fi convenit, că persoană fizică, cu Asociaţia, că împrumutul să fie garantat taman cu pachetul de acţiuni deţinut de aceasta la Pro Roman SA. La o primă vedere, contractul pare de-a dreptul ridicol – cum să accepţi să garantezi un împrumut de 50 de mii de dolari cu pachetul de acţiuni care asigură afaceri de zeci de milioane de dolari anual, mulţi ani de atunci înainte? Viciul de logica este evident în acest caz: dacă ceilalţi membri ai asociaţiei ar fi fost nişte calici ori profitori politici, ştiind că l-au prins pe Dumnezeu de un picior cu afacerea „Roman”, n-ar fi riscat în veci, ar fi negociat garanţia „la sânge” cu Neculaie. Ar fi acceptat, să garanteze cu 10%, poate cel mult 20% pentru întregul vărsământ, nu doar pentru jumătate, cât le împrumuta Neculaie. Altfel, nu-i aşa, era mult mai rentabil să ia bani cu camăta! Invers, nişte oameni cu bani, ar fi râs, mai mult ca sigur, de pretenţiile lui Neculaie, din moment ce sumă împrumutată abia de ajungea de-o limuzină mai de „Doamne ajută”.

Contul „Fata Morgana”

Dealtfel, Asociaţia a contestat, vehement, cu orice ocazie, valabilitatea contractului, motivând c? vicepreşedintelui asociaţiei îi era interzis, prin statut, să semneze astfel de angajamente, de unul singur. Cert este că oamenii de afaceri din „Pro Braşov” au simţit că pericolul plutea în aer, astfel ca la data de 30 aprilie 2004, cu o zi înainte de scadenta din „contract” au încercat să vireze suma de la BCR sucursala Titulescu la BCR Braşov în contul ce le fusese indicat, telefonic, de un om al lui Neculaie. Contul indicat nu figura însă că aparţinându-i omului de afaceri dar, dat fiind că era vorba de o persoană  publică, cunoscută, funcţionarii BCR Braşov i-au localizat cu uşurinţă numărul contului personal, suma ajungând la Neculaie vineri la ora 17, cu o zi înainte de termenul limită, 1 mai 2004.
Ce a urmat însă ţine de Kafka. Fie că a ştiut, fie că nu, că membrii asociaţiei au reuşit să-i dea banii înapoi, luni 3 mai 2004, Neculaie s-a dus glonţ la Registrul Comerţului unde a cerut nici mai mult nici mai puţin decât că judecătorul delegat să înscrie ca el este noul acţionar majoritar, cu 80% din acţiunile „Pro Roman” Brasov.

Judecătorul „Să trăiţi”

În mod normal, un asemenea demers ar fi fost dinainte sortit eşecului, din moment ce nicio executare silită nu se poate face bătând din palme, fără executor judecătoresc şi restul de proceduri legale. Mai mult, contractul prezentat de Neculaie era unul de împrumut, nu de cesiune a acţiunilor, iar o cesiune se realizează numai prin declaraţia făcută în registrul acţionarilor, semnnata de ambele părţi!
Chiar şi aşa, singurele hârtii cu care s-a dus patronul FC Braşov la judecătorul delegat la Registrul Comerţului au fost contractul cu bucluc şi o cerere de înregistrare a menţiunii că, gata, el este noul acţionar majoritar! Hârtiile nu demonstrau nici măcar că nu a primit banii, deoarece în contract nu era stipulata modalitatea de plata: un număr de cont sau cash. Este un mister, în această situaţie cum de a înţeles judecătorul Daniela Elena Urs să dispună, chiar a doua zi (4 mai 2004) înregistrarea menţiunii că Neculaie este noul proprietar a celor 80% din acţiunile Pro Roman SĂ, în locul asociaţiei Pro Braşov!
Ilegalitatea a fost sesizată de Curtea de Apel Braşov care consemnează: „Potrivit art. 36 din Legea 31/1990, judecătorul delegat la oficiul registrului comerţului realizează controlul legalităţii actelor sau faptelor care, potrivit legii, se înregistrează în registrul comerţului. (…) Prin urmare, procedând la înscrierea unei menţiuni neprevăzute de dispoziţiile legale, judecătorul delegat şi-a depăşit atribuţiunile prevăzute de lege, operaţiunea efectuată fiind astfel nelegala„. Remarcaţi câtă gingăşie în exprimarea Curţii de Apel: „şi-a depăşit atribuţiunile”, în loc de, spunem noi, gravă neglijenta ori de alţi termeni care ţin, însă, de competenta procurorilor.

Cacealmaua

Foarte important! În cele două zile în care Asociaţia a fost deposedată de acţiuni prin fapta (!) ilegală (spune Curtea de Apel) a judecătorului Registrului Comerţului, banii au stat în contul lui Neculaie, potrivit documentelor oficiale ale BCR, aflate în posesia noastră.
Acesta nu şi-a ridicat însă suma, ajunsă înapoi la Asociaţia Pro Braşov, care i-a retrimis-o, în mod repetat lui Ioan Neculaie, acesta returnând-o,de tot atâtea ori. Ca atare, la data de 27 iulie 2004, acesta a fost notificat prin executor (oferta reală de plată) să se prezinte pentru a-şi ridica suma. Nu a făcut-o! A trimis însă o adresă prin care anunţa că a intrat deja în posesia acţiunilor „având în vedere că suma de bani datorată a fost virata într-un alt cont decât cel indicat”. Afirmaţia şi acţiunile lui Neculaie au fost criticate şi de judecătorii Curţii de Apel din Albă Iulia, reprezentanţii „Pro Braşov”  susţinând că acestea „dovedesc reaua credinţa manifestată de parat (n.n. Ioan Neculaie) şi dezvăluie intenţia acestuia de a obţine prin abuz proprietatea acţiunilor deţinute de reclamantă (n.n. asociaţia Pro Braşov), cu atât mai mult cu cât acesta nu susţine că nu a plătit în termen, ci doar că suma de bani datorată a fost virata într-un alt cont decât cel indicat”. Dealtfel, în toate hotărârile pronunţate în procesele de care avem cunoştinţă, judecătorii au fost cu toţii de aceiaşi părere, că Asociaţia Pro Braşov şi-a plătit datoria la termen, ca plată este legală şi că Neculaie ar fi obţinut acţiunile, practic, într-un mod abuziv.

Toamna se număra acţiunile

Menţiunea a fost radiată la Registrul Comerţului, dar povestea nu s-a încheiat aici. Neculaie a speculat faptul că nu s-a solicitat şi radierea menţiunii privind cesiunea de acţiuni din registrul acţionarilor societăţii (care nu putea fi făcută, amintim, decât dacă ar fi existat acordul şi semnăturile celor două părţi). Proaspăt numit preşedinte al consiliului de administraţie al Pro Roman SA pe baza celor 33.002 acţiuni „ executate” de la asociaţie, Ioan Neculaie a solicitat, o dată în plus, Registrului Comerţului să consemneze structura acţionariatului, potrivit celei din registrul acţionarilor. Zis şi făcut! Ce mai contează, încă un judecător care a „uitat” să facă verificarea legalităţii!?
 Şarada pare a se apropia însă de sfârşit! „Procesul-mama”, cel care vizează esenţa afacerii, început în 2004 la Tribunalul Braşov, urmează a se judeca luna viitoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acolo, avocaţii Asociaţiei Pro Braşov nu solicită doar radierea menţiunilor ci că judecătorii să constate cine este adevăratul proprietar al celor 80% din acţiunile Pro Roman SA. Dacă magistraţii vor recunoaşte că cererea „Pro Braşov” este întemeiată, Neculaie şi-ar putea lua adio de la vaca de muls „Pro Roman” SA şi va trebui să dea socoteală despre o groază de decizii şi afaceri controversate, pe care le vom aborda începând din numărul viitor

Contract imprumut Ioan Niculaie
Certificat mentiuni


Articolul precedent„Profesorii-escroci” de la Agronomie, uneltele jafului din Băneasa
Articolul următorBăsescu versus Băsescu în procesul Băneasa