Consecință Brexit: ni se întorc „valorile” și primim noi ce refuză alții. Primii români expulzaţi din Marea Britanie după Brexit au sosit în patria mamă, au planuri de viitor și oscilează între furtul în România sau o posibilă emigrare în Canada.
Pentru transport a fost organizat un zbor special, iar miercuri, 13 ianuarie, au sosit în țară 30 de foşti deţinuţi. Aceștia au fost condamnaţi pentru furt sau tâlhării și nu par să se dezică de vechile metehne.
Au sosit în România sub escortă și, din momentul în care au ajuns pe aeroportul din Otopeni, și-au manifestat nemulțumirile. Una dintre supărări este decizia britanicilor de a-i obliga să părăsească Anglia. Decizie previzibilă, de altfel.
O altă reclamație ar fi că actele le-au fost confiscate, alături de alte obiecte personale. Conform declarațiilor făcute de unul dintre bărbați, autoritățile britanice i-au privat pe români de certificate de naștere, buletine, dar și de obiecte de valoare ca brățări de aur, telefoane sau ceasuri.
”Trebuie să ne apucăm de furat, muncă nu avem”
”Ne-au trimis înapoi în ţară, trebuie să ne apucăm de furat, muncă nu avem, nu avem nimica, nu avem ce să mâncăm, unde să stăm, nu tre’ să ne luăm de ceva? Ne împinge în infracțiuni”.
Este declarația unui român care, cu toată sinceritatea, își recunoaște trecutul: asemeni colegilor săi, a fost eliberat de curând din închisoare. Autoritățile britanice se tem de recidivă, România, nu.
Foștii condamnați acuză statul britanic și de rasism, discriminare, de faptul că au fost despărțiți de familiile lor, familii care au rămas în Regat.
În accepțiunea bărbaților, salariul oferit de statul român este mult prea mic, iar soluția pare, în mod ironic, tot emigrarea. Tărâmul făgăduinței: Canada.
Și pentru că Marea Britanie arată contrariul, și anume că nu tolerează discriminarea, un nou pachet va ajunge și în Polonia: 30 de polonezi, care, de asemenea, au încălcat legea pe teritoriul britanic şi au fost condamnaţi. Cu alte cuvinte: fiecare stat are valorile lui.
Pușcăria spre România
Revenind la valorile noastre: nu a existat o peridoadă ”de probă” sau vreo încercare de integrare socială.
Cei 30 de români expulzaţi au fost fie ridicaţi direct din închisori, sau din centrele pentru migranţi, în cazul celor eliberaţi condiţionat.
Marea Britanie ne returnează infractorii, iar, potrivit presei britanice, acesta este doar începutul. Vor exista multiple operațiuni de deportare, acest tip de acțiuni fiind o consecință a ieșirii Regatului din UE.
Consecință Brexit: Șoferilor britanici de TIR li se confiscă sandvișurile
”Ne menținem angajamentul de a elimina infractorii străini și pe cei care încalcă regulile noastre de imigrare și vom continua să desfășurăm operațiunile cu măsurile adecvate”, a spus un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne, conform The Independent.