Băsescu, cercetat penal pentru că ar fi declarat oficial că nu a fost colaborator al Securității

Traian Băsescu este, în acest moment, cercetat penal pentru fals în declarații, vizând declarațiile pe proprie răspundere

Fostul președinte și actual europarlamentar Traian Băsescu se confruntă cu o nouă anchetă în care este implicat, deschisă de Parchetul General. Dosarul în care Băsescu este vizat se referă la declarațiile false de necolaborare cu Securitatea. Mai exact, acesta ar fi declarat pe proprie răspundere că nu și-ar fi adus aportul colaborării cu fosta instituție, declarație pe care ar fi dat-o înaintea ocupării unor funcții importante în stat, ca cele de președinte, europarlamentar sau parlamentar. Respectivele declarații ar fi fost făcute în 2004, în 2009 și în 2016.

Curtea de Apel București a constatat calitatea lui Traian Băsescu de colaborator al Securității

Astfel, cum în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București constata calitatea de colaborator a lui Traian Băsescu cu Securitatea, se înțelege de la sine că declarațiile pe proprie răspundere ale acestuia, înaintea ocupării anumitor funcții în stat, se pot declara nule și mincinoase.

Judecător, despre Traian Băsescu (cu pseudonimul „Petrov”): „a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Astfel, urmând cursul evenimentelor, Traian Băsescu este, în acest moment, cercetat penal pentru fals în declarații, vizând declarațiile pe proprie răspundere menționate mai devreme, în care afirma că nu a fost niciodată colaborator al Securității.

Tăriceanu, prima reacție după ce a fost trimis în judecată: procurorii sunt „argații domnului Iohannis”

Ziarul de Investigații

Articolul precedentTăriceanu consideră că jurnaliștii sunt o ”grupare mafiotă”
Articolul următorAvocatul Poporului citește presa și poartă corespondență cu primăriile de sectoare pe tema apei calde, a căldurii și gunoiului
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.