Clotilde Armand - Foto zin.ro

După ce toată suflarea se aștepta ca Raluca Rogoz să promoveze cu brio examenul pentru funcția de șef achiziții, obținând nota 10 pe linie, norocul s-a schimbat brusc. Membrii comisiei, poate gândindu-se mai bine, pare că au ales să își petreacă sărbătorile de iarnă acasă și nu la Beciul Domnesc. Știu că-i rușinos, dar e sănătos!

Astfel, Raluca Rogoz a picat examenul cu brio, deși fără examen i s-a permis să gestioneze bugetul Primăriei Sectorului 1, în valoare de 500 de milioane de euro. De aici pare că Rogoz se pricepea mai bine la practică decât la teorie.

Cu emoții și încredere sunt așteptate și rezultatele concursurilor și (poate) angajărilor controversate, organizate în 9 și 10 octombrie la Complexul Multifuncțional Caraiman.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, își pregătește ”viitorul politic” (personal, sunt sceptic, dar, mai știi?!), vizând un loc în Senat. Deși susține că își dorește să revină în fotoliul de Primar al Sectorului 1 la următoarele alegeri, ea chiar fiind convinsă că funcția i-ar fi fost luată pe nedrept, există informații că are în vedere și alte poziții politice.

Acțiunile din ultimele luni de mandat ridică întrebări, în special cele privind scoaterea la concurs a unor posturi în ultimul moment, înainte ca primarul ales, George Tuță, să-și preia mandatul, blocându-i (crede ea) astfel posibilitatea de a-și forma echipa, iar funcțiile cheie fiind strategic ocupate de oamenii fideli ai încă primarului Clotilde Armand. Însă fidelitatea s-a dovedit că la useriști este doar declarativă!

În prezent, la Complexul Multifuncțional Caraiman se desfășoară mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi medicale, inclusiv două poziții de medic stomatolog cu jumătate de normă, un post de asistent medical, un post de medic în planificare familială și un alt post de asistent medical în stomatologie.

Aceste concursuri, programate inițial pentru data de 19 septembrie 2024, au fost amânate pentru 9 octombrie 2024, iar zvonurile privind posibile aranjamente au ajuns până aici, la zin.ro

Un caz similar a avut loc pe 9 aprilie 2024, când concursul pentru postul de medic radiolog a fost câștigat de Adriana Mouelhi Voicu, singura candidată pe post. Aceasta este fiica Ioanei Voicu, șefa Biroului Secretariat-Registratură al Clinicii Caraiman, fapt ce poate ridica semne de întrebare asupra corectitudinii procesului de selecție.

Membrii comisiei, cât și șeful comisiei care au evaluat-o nu aveau competențele necesare conform legii: Iuliana Balteș, fost director medical și actual pensionar, era medic specialist în Planificare Familială, nu medic primar, și nu avea competențe în imagistică; dr. Bogdan Bercu, colegul candidatei din timpul rezidențiatului la Spitalul Militar și angajat al clinicii Caraiman, a conceput subiectele, deși nu era medic primar și se cunoaște relația sa apropiată cu Adriana Mouelhi Voicu, mai ales că mama acesteia pare că se ocupă, prin intermediari, de programările fiicei sale și ale celorlalți medici radiologi care lucrează și la alte clinici.

Aurel Sfetcu, singurul medic primar din comisie, nu avea nici el competențe în imagistică. Prin urmare, comisia nu a fost formată conform prevederilor legale, însă concursul a avut loc și candidata a promovat concursul cu ”magna cum laude”, fără probleme, deși în paralel mai lucrează la alte două clinici private: Spitalul Memorial Băneasa și Centrul Medical Humanitas.

Trei locuri de muncă în același timp și, cum Clinica Medicală Caraiman nu aparține de Ministerul Sănătății și implicit de Casa de Asigurări, în sistem apar doar cele două clinici private enumerate mai sus.

Sunt cunoscuți câștigătorii înainte de concurs?

Pentru concursurile programate pe 9 octombrie 2024, există suspiciuni că unele posturi ar avea deja câștigători stabiliți. Să-i amintim pe

– Denisa Maria Stancu și Laura Nan, ambele voluntare la stomatologie. Laura Nan este sora fizicienei Pavel Elena, care lucrează la imagistică în cadrul Clinicii.

– Pentru postul de medic în planificare familială, se vehiculează numele Iuliana Balteș, fost director adjunct al Clinicii Caraiman, pensionată în iulie 2024. Aceasta își dorește să revină pe „postul său” pentru a cumula pensia cu salariul. Dr. Iuliana Balteș a făcut parte din comisia de examinare a fiicei șefei Secretariat-Registratură, Ioana Voicu, și acum se așteaptă ca favorul să îi fie întors. Fără teamă, după ce dr. Iuliana Balteș a fost cercetată de DNA pentru un prejudiciu de 3 milioane de euro și a scăpat ca prin urechile acului. Până acum.

Virginia Ioana Topolog, a doua fiică a Ioanei Voicu (șefa Secretariat-Registratură CM Caraiman), s-a înscris la concurs, după ce sora sa, Adriana Voicu Mouelhi, a obținut postul de medic radiolog în aprilie 2024.

Un alt concurs, programat pentru 10 octombrie 2024, vizează postul de director general al clinicii. Anca Vasilescu Otrok, autoare de romane beletristice în timpul liber, actualul director, este favorită pentru câștigarea concursului. Situația devine și mai complicată din cauza posibilei prezențe în comisia de examinare a Marianei Coman Tătan, director DGASPC.

Aceasta a propus-o pe Otrok pentru preluarea conducerii Clinicii Caraiman înainte de campania electorală a primăriței Armand având sarcini clare mai ales că e cunoscută că execută ”orbește” sarcinile trasate, ceea ce ridică suspiciuni de conflict de interese, având în vedere că Anca Otrok este subalterna ei.

Singura speranță, George Tuță, pentru intervenție justă

În aceste condiții, atenția se îndreaptă către George Tuță, care ar putea sesiza autoritățile statului și anula aceste concursuri posibil „cu dedicație”, dacă se dovedește că nu s-au desfășurat conform legii. Miza este asigurarea unui proces corect de angajare în sectorul public și oferirea de oportunități pentru cei interesați și bine pregătiți de a intra în sistemul public, fără a fi descurajați de bibliografia complexă sau de proceduri organizate în mod intenționat pentru a favoriza anumite persoane.

Acțiunile din ultimele luni ale mandatului actualei primărițe, Clotilde Armand, sugerează o încercare clară de a consolida rețele de influență și de a recompensa fidelitatea politică. Pentru că ei sunt cinstiți și useriști, nu orice ciumă roșie!

Procesul de angajare la Clinica Caraiman și Primăria Sectorului 1 devine un subiect de interes public, în contextul în care candidații par a fi deja cunoscuți înainte de concursuri. Problema ridicată nu este doar cea a potențialului conflict de interese, ci și a respectării principiilor de meritocrație și transparență în ocuparea posturilor publice.

VIASorin PREDA
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentAngajat al IML Iaşi, arestat pentru trafic de influență în legătură cu eliberarea de certificate medico-legale
Articolul următorSurpare a carosabilului între Năvodari și Lumina din cauza avarierii unei conducte de refulare
Sorin PREDA
Senior partner Ziarul de Investigatii