”Să ne apere Dumnezeu de corona” am auzit de la oameni flămânzi, de la oameni simpli, de la oameni cu condiții materiale decente, de la oameni tineri, de la pacienții de la Terapie Intensivă, de la preoți, de la pelerini, de la familie. Și, cel mai crunt, de la oamenii care au acces la educație.
România nu se poate decide dacă este laică sau habotnică, România a uitat să învețe, să educe și să se educe. România are mofturi ca revolte și întoarce spatele la adevăratele revolte.
Într-o țară care se teme de vaccinul împotriva rubelolei – nu se poate folosi disciplina.
Într-o țară care încă mai crede că scuipatul în sân alungă boala – nu se mai pune problema rigorii.
Într-o țară care închide toate feresterele din autobuz pe o temperatură de 35 de grade – nu mai există civilizație.
Într-o țară care luptă cu disciplina din școli, care aplică lovitura ca pe o corecție, care se teme de crucea roșie din calendar – nu se mai pot impune norme, educație cu de-a sila și nici efortul unei explicații nu-și mai are rostul. Crucea roșie din calendar bate la fund Societatea Națională de Cruce Roșie.
Fiecare e pentru el și fiecare ortodox e pentru sfinții din calendar. Că atâta îl mai poate îngenunchea. Nu sistemul corupt, nu politicienii de hârtie, nu educația primitivă din școli, nu fățărnicia, nu teama, nu boala.
”Să ne apere Dumnezeu de corona”, este un documentar realizat de canalul TV Arte despre ce s-a întâmplat în România în perioada pandemiei.
Jurnaliștii străini au vrut să vadă cum se luptă cu noul coronavirus într-o țară religioasă. Carla Tănasie, jurnalist Digi24, este prezentă în acest film, documentarul având la bază reportajele făcute de ea în cadrul campaniei „Pacient în România”.
Jurnaliștii de la Arte au constatat în documentarul de o jumătate de oră că mulți români cred că Dumnezeu ne apără de orice. „Este important să credem, să ne rugăm, însă nu ne apără din păcate și de coronavirus”, aceasta a fost ideea acestui documentar, spune Carla Tănasie.
Arte a făcut un documentar despre români. Despre o parte din ei: biserici, pelerinaje, pomeni, măști purtate strâmb și cu revoltă, preoți deveniți popi, slujbe, superstiții și moaște. Documentarul pe care îl vedem zilnic.