Un medic militar – fost chirurg și șef al Secției Chirurgie generală II din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” – București, cu gradul de colonel, a recunoscut că a primit mii de euro mită de la zeci de persoane, pentru a efectua intervenții de specialitate.
Medicul, pe numele său Alexandru Florin Săvulescu, este urmărit penal din toamna anului 2022, de procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, iar în decursul anchetei și-a recunoscut vinovăția.
În urmă cu câteva zile, dosarul de urmărire penală al acestuia, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Militar București.
Instanța trebuie să decidă dacă acordul de recunoaștere este unul corect, urmând totodată dă decidă vizavi de conficarea specială a sumelor obiect al infracțiunii de corupție, și confiscarea extinsă a sumelor de 31.480,64 lei, 113.828,75 euro și 30.000 dolari, „stabilite a avea caracter nejustificat”.
În total, medicul Săvulescu a recunoscut că a primit mită de la 29 de persoane, pentru o serie de intervenții chirurgicale. Totul, în decursul anului 2022:
„Inculpatul Săvulescu Alexandru-Florin, medic militar la spitalul de urgență menționat mai sus, ar fi primit de la 29 persoane (foști inculpați și suspecți în cauză), cu titlul de mită, foloase necuvenite constând în sume de bani (în total 4.750 euro și 28.050 lei), bijuterii în valoare de 6.515 lei și alte produse, în legătură cu intervenții chirurgicale (printre care și gastrectomie longitudinală – Gastric Sleev, în termeni populari „micșorare de stomac”) și examene de specialitate, efectuate asupra acestora sau asupra unor persoane apropiate.
În prezența apărătorilor aleși, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani și interzicerea unor drepturi printre care și cel de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii”.