Sindicaliştii din aeroporturi protestează astăzi în faţa Ministerului Finanţelor, principala cerință fiind exceptarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) de la aplicarea anumitor măsuri de disciplină fiscală impuse prin Legea 296/2023 şi Ordonanţa de Urgenţă 115/2023.
Protestul a fost anunțat a avea loc în intervalul orar 10.00 – 12.00, însă Comitetul Sindicatului Aeroportuar Henri Coandă avertizează că, în lipsa unei reacții, acțiunile sindicale ulterioare vor continua pe termen nedefinit.
Mai mult, la protestul de astăzi, sindicaliștii i-au solicitat ministrului Finanțelor să iasă în fața oamenilor pentru a-și explica deciziile. Cei mai afectați, angajații „care stau în platforma aeroportuară la temperaturi extreme, care deszăpezesc iarna pistele aeroportului în regim 24/24 și nu își pot lua concedii de odihnă, care asigură întreținerea infrastructurii aeroportuare, asigură intervențiile tehnico-operaționale, operațiunile speciale în platformă, asistența medicală a pasagerilor, care intervine în acțiuni de salvare și stingere a incendiilor, celor care asigură siguranța și securitatea aeroportuară, dirijarea aeronavelor la sol, care verifică și coordonează operațiunile de terminal, care cooperează direct cu instituțiile internaționale din domeniu,care asigură asistență și servicii de protocol pasagerilor, care asigură implementarea cerințelor din domeniul fiscal, juridic, managementul calității, managementul contractelor aeroautice și/ sau non-aeronautice (…) fără de care operațiunile de aviație civilă nu s-ar putea desfășura în condiții optime (…)”.
„Salariații Companiei Naționale Aeroporturi București NU pot accepta tratamentul discriminatoriu la care sunt supuși prin efectele Legii 296/2023, ale Ordonanței de Urgentă 115/2023 și prin raportare la Memorandumurile aprobate unor companii de stat care, deși înregistrează pierderi financiare, sunt exceptate de la măsurile de disciplină fiscală – sunt exceptate de la măsurile cu impact social!
Legea 296/2023 și OUG 115/2023 trebuie să țină cont și de companiile profitabile din aviație, cum este și Compania Națională Aeroporturi București! Personalul specializat din aviație NU se găsește pe toate drumurile și NU poate fi format de la o zi la alta! În realitate, NU mai așteaptă nimeni cu expertiză la ușa Companiei să se angajeze, iar România se luptă cu deficit de forță de muncă specializată!
NU este justă politica Ministerului Finanțelor potrivit căreia indemnizatia integrală de hrană este dedicată exclusiv salariaților al căror nivel salarial este minimal!”, atrag atenția protestatarii.
Totodată, sindicaliștii explică faptul că Ministerul Finanțelor să țină cont de argumentele unui memorandum transmis și „să trateze companiile prin raportare la veniturile pe care le aduc la bugetul statului”: „Eliminați criteriile plafoanelor salariale întrucât crează inechități între salariați, sunt discriminatorii și fără niciun fundament!!! Descurajează profesionalismul, performanța și productivitatea”, subliniază sindicaliștii, care fac apel în același timp și la decidenții din Ministerul Transporturilor:
„Apărați aviația civilă, domeniul pe care-l coordonați! Intrăm în Air Schengen cu infrastructura aeroportuară!”.