Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat împotriva unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului, pe tema asumării răspunderii vizavi de măsurile fiscal-bugetare, pe considerentul că acțiunea nu ar avea șanse.
Realist, liderul UDMR a subliniat că PNL şi PSD deţin majoritatea în Parlament și, indiferent de situație, cele două partide nu se vor întoarce unul împotriva altuia.
Declarațiile au fost făcute de Kelemen Hunor ieri în Parlament, potrivit Agerpres. Astfel, conform sursei citate, liderul UDMR a arătat că membrii formațiunii pe care o conduce nu vor semna o eventuală moțiune de cenzură, „dacă în forma finală se regăseşte ceea ce am discutat cu domnii Ciolacu şi Ciucă”.
„O moţiune de cenzură din punct de vedere mediatic este un lucru interesant, dar nu rezolvi nimic. Eu am vrut să rezolv problema instituţiilor de cultură, în primul rând. Problema autonomiei locale să nu fie ştirbită de la nivel central, să nu se spună autorităţilor locale ce au voie să facă cu banii colectaţi şi ce nu au voie să facă.
Am obţinut aceste lucruri, au înţeles că acolo nu trebuie să intervină Guvernul. Deci noi nu putem în acest moment să dăm jos Guvernul, dar am reuşit să rezolvăm probleme importante (…).
Când fac un calcul şi iau o decizie, aceasta trebuie luată în funcţie de text, de problemele care apar şi în funcţie de voturile care pot fi obţinute. (…) Ei au majoritate 60%. Punct. (…)
O moţiune de cenzură, instrument foarte fain şi foarte frumos de a controla Guvernul, dar dacă nu are o consecinţă – să dai jos Guvernul, atunci din punct de vedere mediatic arată bine, dar din punct de vedere politic nu rezolvi nimic”, a punctat Kelemen Hunor.
De altfel, pe Facebook, liderul UDMR a și exemplificat câteva dintre lucrurile obținute, cu mențiunea că formațiunea al cărei președinte este „a apărat instituțiile culturale și cele de învățământ, și am reușit să protejăm autonomia autorităților locale”:
„Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul privind măsurile fiscal-bugetare.
Nu suntem pe deplin mulțumiți, deoarece impozitul pe întreprinderile mici va fi triplat, în timp ce ministrul de Finanțe nici măcar nu poate spune ce impact bugetar vor avea noile măsuri. Cu toate acestea, amendamentele noastre privind autoritățile locale au fost acceptate în totalitate:
instituțiile culturale pot continua să funcționeze cu mai puțin de 50 de angajați; instituțiile de învățământ pot continua să funcționeze cu mai puțin de 50 de profesori;
Guvernul nu poate desființa posturile vacante din cadrul administrațiilor locale, astfel încât să fie posibilă ocuparea lor în viitor.
Astfel, am reușit să protejăm nu doar instituțiile importante ale comunității, dar se va păstra, de asemenea, autonomia autorităților locale, deoarece este inacceptabil ca Guvernul să impună ce procent și pe ce pot acestea cheltui banii”.