Victor Ponta a anunțat oficial că este propunerea de premier din partea Pro România, probabil indiferent de câte scaune de parlamentar va obține formațiunea la alegerile din 6 decembrie, și, din această postură, începe ușor ușor să dezvăluie ce are de gând să facă. Ponta este decis și determinat, nimic de spus, dat fiind că în 2012, pe când era premier PSD, încă din primele zile de la preluarea mandatului a crescut salariile bugetarilor până la nivelul lor din 2010 și a returnat eșalonat contribuțiile la asigurările de sănătate. De această dată însă, visătorul Ponta vorbește despre realitatea momentului: coronavirusul și ce se poate face.
„Programul Național de Testare + decontarea tuturor testelor (în sistemul public sau privat) + decontarea integrală a medicamentelor pentru tratamentul de Covid 19 = PROMisiunea Ieșirii din Criză! Fiind candidatul PRO România pentru funțtia de Prim Ministru garantez aplicarea acestor măsuri din prima zi! Noi suntem PRO România – și ne asumam PROMisiunea ieșirii din Criză!”, scrie Ponta pe Facebook.
Acest nou Ponta și virtual premier Pro România care critică măsurile și promite diverse uită însă că „puterile” parlamentului și guvernului de azi i-au fost cândva aliate de nădejde atunci când era social democrat. În momentul când Ponta a aliniat PSD la Alianța de Centru-Dreapta (ACD) compusă din Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Conservator (PC), rezultând astfel Uniunea Social-Liberală (USL), nu mai existau prea multe critici. Ba chiar și după alianța cu Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) a fost bine, pentru că, în urma căderii Guvernului Ungureanu, în luna mai 2012, Ponta a fost învestit în funcția de prim-ministru al României. Istoric vorbind, Guvernul Ponta 1 și Guvernul Ponta 2 au fost sprijinite de USL și au durat până în februarie 2014, până când liderul PNL Crin Antonescu și-a luat jucăriile partidului și a plecat. După aceasta, PSD, prin vocea lui Ponta, s-a înțeles cu UDMR – aflat în opoziție, maghiarii fiind de acord să îi înlocuiască la guvernare pe liberali. Așa a luat ființă în martie 2014 Guvernul Ponta 3 cu sprijinul PSD, UNPR, PC și UDMR. Cariera lui Ponta în guvern s-a încheiat odată cu înscrierea în cursa pentru alegerile prezidențiale, în condițiile în care vechiul Ponta a pierdut voturi importante după ce a fost acuzat că a împiedicat românii din diaspora să voteze.