Petre Daea, fost ministru PSD al Agriculturii, sare în apărarea agricultorilor în scandalul momentului, cel legat de închiderea piețelor care nu sunt în aer liber. Daea avertizează că munca fermierilor români este importantă în aceste momente de pandemie și chiar se citează pe sine însuși pentru a da greutate afirmațiilor sale. Social democratul este convins că sunt și alte soluții pentru a opri răspândirea coronavirusului, fără a da însă exemple concrete. Ceea ce poate spune este că guvernanții trebuie să oprească „măsurile nesăbuite!”.

Virusul există, boala se manifestă, urmările ei din nefericire sunt dramatice, iar măsurile pentru salvarea vieții oamenilor sunt obligatorii.

Dar să nu uităm nici o clipă, indiferent în ce situație ne aflăm, că alături de medici și medicamente, fermierii și hrana asigură scutul apărării noastre împotriva dușmanilor nevăzuți. Nici boala, nici foamea nu se văd, dar din nefericire se simt.

Dramatismul bolii îl măsurăm astăzi. Păcat că nu există constanță și consecvență în măsuri și acțiuni. Sunt instituții, instrumente, resurse și oameni, care pot acționa în orice condiții și mai ales în momentele grele. Nu înțeleg și nu voi înțelege niciodată orgoliile și nu trebuie să ne intereseze paternitatea ideilor, ci șansa lor de izbândă.

Aprovizionarea populației este un proces complex, sensibil, în continuă dezvoltare și perfecționare.

În data de 9 octombrie 2019, la Forumul Agricultorilor dedicat “Zilei naționale a produselor agroalimentare românești”, a fost prezentat la Romexpo, în prezența a 11 mii de lucrători din agricultură și industria alimentară, perfecționarea conceptului de comercializare a produselor agroalimentare, prezentându-se între altele module de piețe volante, îmbunătățirea relației producător- consumator, în așa fel încât populația să fie aprovizionată cu produse proaspete, de bună calitate, realizate în România.
În centrul acestui concept, se regăsește Casa de Comerț Agroalimentar Unirea fiind un instrument sigur al economiei de piață, capabil să diversifice rețeaua de aprovizionare a populației cu produse românești de care să beneficieze deopotrivă producătorii, consumatorii și statul român, diminuându-se astfel importurile și implicit ilegalitățile.
În data de 24 martie 2020, am prezentat public pe pagina de Facebook, un program de aprovizionare a populației, în condiții de pandemie ca sursă de inspirație pentru decidenții zilei. Vi-l reamintesc:
……
b. Aprovizionarea populației din centrele urbane
• Alături de rețeaua existentă, care trebuie să funcționeze, se pot realiza suplimentar următoarele:
• Rețele comerciale cu circuit scurt, direct de la producător la consumator, astfel:
o Stabilirea de spații pretabile pentru comercializare, spații goale ce pot fi folosite cu dotări minime și asigurarea igienei și siguranței alimentare
o Punerea la dispoziția fermierilor, grupurilor de producători, cooperativelor a acestor spații pentru vânzarea directă
o Asigurarea de mijloace de transport echipate special pentru transportul alimentelor direct de la producători în spațiile noi de comercializare
o Activarea Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea
o Inventarierea și punerea în funcțiune a unităților de prelucrare a produselor agricole aflate în blocaje juridice din diferite motive (ex. în județul Ilfov, comuna Vidra, etc.)
o Stabilirea și respectarea fluxurilor de aprovizionare și vânzare în piețe, cu delimitarea intrărilor și ieșirilor cumpărătorilor pe principiul “pe unde se intră nu se iese, pe unde se iese nu se intră”
o Echiparea tuturor vânzătorilor de produse agroalimentare cu materiale de protecție și acoperirea cu folie a produselor
……
Activitatea din agricultură și industria alimentară nu se poate opri și nici amâna!

Aceste măsuri pot fi interpretate, selectate, completate și operaționalizate de către un Comandament multidisciplinar și multiinstituțional, subordonat structurilor statului, care să funcționeze non-stop în această perioadă dificilă.

Să avem parte de succes. Doamne ajută!

(Extras din PROGRAM DE APROVIZIONARE CU ALIMENTE A POPULAȚIEI prezentat pe pagina Facebook Petre Daea în data de 24 martie 2020)

Agricultura ca motor economic, trebuie să funcționeze tot timpul, indiferent de vreme și de vremuri, fiind o șansă pentru revigorarea țării, având nevoie de noi piețe de desfacere atât în țară, cât și în afară. Guvernul trebuie sa stimuleze deschiderea de noi piețe și să nu le închidă pe cele existente.

A deschide drumul spre vot și a obtura drumul spre hrană este ilogic, ineficient, nedrept și periculos. Reveniți imediat asupra acestei măsuri nesăbuite! Sunt soluții!”, avertizează fostul ministru Daea.

Articolul precedentÎn piețele Sectorului 1 bate vântul nepăsării
Articolul următorFostul ministru Liviu Pop și-a anunțat demisia din PSD pe Facebook