Ieri, în ședința de Guvern, a fost adoptată o lege referitoare la pensiile speciale/ de serviciu, despre care ministrul Muncii, și nu numai, asigură că este ceea ce a fost promis în fața partenerilor europeni în momentul în care s-a luat discuție acest aspect în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Chiar cu aceste asigurări, Cătălin Drulă, lider al USR, atrage atenția că, de fapt, se încalcă flagrant cele asumate prin PNRR, iar asta va duce automat la pierderea unor fonduri. În opinia lui Drulă, realitatea ar fi că „Guvernul PNL-PSD a adoptat legea cosmetizării pensiilor speciale”.
S-a ajuns la adoptarea actului normativ după ce Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a adus în atenția Guvernului mai multe acte, inclusiv acest proiect de lege, despre care ministrul Marius Budăi a explicat că va fi ulterior „supus aprobării, dezbaterii și aprobării în Parlamentul României”. Transparent, cum s-ar zice, și perfect gândit. Doar că liderul USR avertizează că realitatea este alta.
„PNL și PSD iau în brațe privilegiații României și ignoră tot restul populației. Se laudă că fac reforma pensiilor speciale, dar în realitate nu au făcut nimic.
Ministrul Budăi i-a asigurat pe românii care muncesc onest că pensiile speciale vor fi în continuare de șapte ori mai mari decât ale lor.
Jalonul din PNRR nu a fost atins azi. El spune clar: pensiile speciale trebuie eliminate și trecute pe contributivitate ca la toți oamenii care muncesc și plătesc taxe.
Lejeritatea cu care PNL și PSD stau în fața românilor și mint de îngheață apele este înfricoșătoare. La fel și disprețul pe care îl au față de oameni.
Astăzi, PNL și PSD au pus în pericol banii României din PNRR, cel mai mare program de investiții și reforme din ultimii 33 de ani.
Am încredere că Comisia Europeană nu va închide ochii la această nedreptate”, arată Drulă pe Facebook.
Pe de altă parte, din ce a explicat Budăi ieri după ședința de Guvern, ar fi vorba despre „ajustarea prin reducerea cheltuielilor cu pensiile și indemnizațiile stabilite și plătite în baza unor legi speciale”, respectiv cele din domeniul justiției, ale navigatorilor, de la Curtea de Conturi, ale diplomaților, dar și pensiile militare.
„Reducerea cheltuielilor se va face prin ajustarea procentului de calcul de la 80 la 65% în majoritatea cazurilor, excepție făcând magistrații care au protecția deciziei Curții Constituționale. Însă și aici este o ajustare, o dată de vechimea necesară în magistratură, strict în magistratură, dar și o reducere a cheltuielilor, astfel încât toate pensiile vor fi recalculate și nu va mai exista după aprobarea acestui proiect și publicarea lui în Monitorul Oficial și după scurgerea termenului de 6 luni de zile necesar recalculării prevăzut în lege, nicio pensie nu va mai depăși venitul în calcul.
De asemenea, la baza de calcul a veniturilor nu vor mai fi luate în calcul veniturile care nu au caracter permanent. Mă refer la acele prime acordate, în unele cazuri, în ultimele 6 luni sau la câștiguri de drepturi salariale care se acordau în ultima lună. Mai mult de atât, nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci pe o perioadă de 12 luni dacă vorbim de magistrați din ultimii 10 ani. Și tot de la 6 la 12 luni pentru sistemul militar, în ultimii 5 ani. De menționat, că toți miniștri de resort sunt co-inițiatori. (…)
Un impact bugetar pozitiv nu există în acest proiect, deci va fi doar impact suplimentar prin reducere de cheltuieli, am spus de modul de calcul. De asemenea, pentru magistrați nu se vor mai permite perioade asimilate. Perioada minimă asimilată care se va permite după publicarea proiectului de act normativ în Monitorul Oficial va fi de minim 20 de ani, care va crește gradual, an de an, până la 25 de ani, urmând ca an de an să scadă perioadele: 20 cu 5 asimilați, după care 21 cu 4 și așa mai departe, până ajungem la strict 25 de ani.
Vechimea minimă, o altă prevedere din jalonul din PNRR, s-a egalat cu vechimea minimă din sistemul de pensii publice, şi anume la 15 ani. (…)
Deci se reduc cheltuielile, nu se mai asimilează vechime, se egalează stadiul minim de cotizare cu stadiul minim de cotizare din sistemul public, astfel încât vom avea şi o iesire graduală următoare la pensie pentru aceste persoane care vor trebui să îndeplinească aceste condiţii. Asta înseamnă că inclusiv prin ieșirea mai târziu la pensie şi a beneficia de acest drept prevăzut de legi cu caracter special, va fi o economie la bugetul de stat. Vreau să menționez că pe toată perioada acestui an am fost într-o strânsă legătură cu reprezentanți ai Comisiei Europene, cu specialiști de la Washington de la Banca Mondială. Inclusiv acum două zile a sosit de la Banca Mondială un raport preliminar, un studiu de impact preliminar care așa cum arată proiectul, există reduceri, vor exista ulterior adoptării reduceri de cheltuieli”, a exemplificat Budăi.