Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au făcut o „incursiune” la două restaurante din București, unul care funcționează în mallul Park Lake din București, iar cel de-al doilea în sectorul 2.
Aparent fără nicio legătură între ele, cele două unități au avut cam aceeași „soartă” în urma controalelor. Astfel, comisarii ANPC au dispus aplicarea de amenzi, dar și oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor.
Din ce arată ANPC într-un comunicat de presă, unitățile verificate sunt Pizza Bonita (SC Matteo Grup SRL) și AZR Lebanese (S.C. Sefrina SRL), iar amenzile aplicate au o valoare de 50.000 lei.
Verificările privind „modul în care își desfășoară activitatea comercială, în raport cu exigențele privind drepturile consumatorilor, impuse de lege” au avut loc în cadrul programului Academia Comisarilor „care vizează specializarea prin acțiuni tematice dedicate, a celor mai tineri comisari ai ANPC”.
Totodată, ANPC detaliază și ce abateri au fost găsite și sancționate:
– comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare;
– comercializarea unor produse alimentare cu modificari organoleptice (zone cu mucegai, miros înțepător nespecific);
-comercializarea unor produse alimentare aflate în afara datei limită de consum;
– prezența insectelor moarte (gândaci) în interiorul frigiderului vertical;
– utilizarea unor tocătoare cu grad avansat de uzură;
– folosirea unor spații de depozitare necorespunzătoare;
– existența, în zona de desfășurare a procesului tehnologic, a unor echipamente cu chedere depreciate fizic (rupte) cu acumulare de impurități macroscopice, grătare cu exfoliere de vopsea, cu puncte de rugină;
– folosirea unor hote cu acumulare de fum în strat gros, la fantele de aerisire, acumulare de impurități de culoare neagră, grăsime;
– existența pavimentului murdar cu strat grosier de impurități, rastele/ rafturi de depozitare murdare, cu impurități de culoare neagră, cu acumulare de impurități în strat grosier;
– utilizarea unor vitrine frigorifice cu acumulare de gheață, lichid mucilaginos înghețat, puncte de rugină, cu chedere rupte;
– folosirea unor tăvi și ustensile de bucătărie neigienizate, cu acumulare evidentă de materie organică;
– folosirea unor ingrediente și a unor preparate culinare fără elemente de identificare și caracterizare;
– lipsa menționării în meniul de prezentare a produselor cu proveniența din produse congelate, precum și prezenta alergenilor.