Vasile Dîncu (captură video)

La o lună după ce a renunțat la portofoliul Apărării, ex-ministrul Vasile Dîncu a revenit pentru scurt moment în lumina reflectoarelor, la B1 TV, unde, printre altele, a comentat și evenimentele de dinaintea demisiei sale.

Pentru că plecarea sa a survenit la scurt timp după ce a primit critici de la președintele Klaus Iohannis, aseară Vasile Dîncu a răspuns unui mesaj care îi fusese transmis public de șeful statului, în octombrie.

În ultimele sale săptămâni ca ministru al Apărării, Dîncu a făcut o apreciere considerată ușor deplasată asupra războiului din Ucraina, opinând că „va mai continua”, iar „singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”. Întrebat ulterior în legătură cu aceste afirmații, Iohannis a punctat că „în acest război Rusia atacă Ucraina” și doar aceasta din urmă „va decide când, și cum, și ce negociază”, cu mențiunea că „această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”.

Unii demnitari” era de fapt unul singur, Vasile Dîncu, care aseară i-a dat o replică șefului statului, lăsând a se înțelege că, din cauza dezamăgirii că fusese criticat pe nedrept, și-a înaintat demisia:

Am fost foarte dezamagit (…) Am văzut declarația domnului președinte și m-am gândit, spun sincer – eu citesc nu doar revista presei, ca ministru al Apărării citești sute de pagini de informări pe zi – că nu poți să fii șeful Apărării într-o țară pe baza revistei presei și nici să conduci o țară dacă te raportezi la revista presei.

Ca actori ai istoriei, trebuie să produci o politică de securitate și apărare. Trebuie să scrii revista presei, nu s-o citești.

A fost unul din momentele în care m-am gândit: dacă așa privim noi marile evenimente ale omenirii, marile evenimente istorice, orientându-ne după revista presei și în funcție de asta să acționăm, atunci e cazul să mă retrag, că nu am loc aici.

Cred că președintele nu a văzut declarația mea în întregime și a fost influențat de unii care au prezentat trunchiat ce am spus eu”.

În cadrul aceleiași intervenții la B1 TV, Vasile Dîncu a comentat și asupra relației pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care acesta din urmă a avut deseori poziții publice în care a atacat PSD, un partid aflat acum în coaliția de guvernare, din care face parte și fostul ministru:

Nu am încercat să am chimie cu dl președinte, deși am lucrat bine în trecut când am ajuns în interacțiune. Nu am avut conexiuni conflictuale, dar eram PE-SE-DEEE și probabil un PSD-ist nu e simpatic pentru domnul Iohannis, dar am ajuns să facem coaliția asta, trebuia să fie și PSD-iștii în Guvern”.

Articolul precedentSe anunță încă un an de coșmar pentru locuitorii localităților de lângă groapa de gunoi Vidra. Agenția pentru protecția mediului Ilfov a vizat autorizația de mediu în ciuda numeroaselor reclamații
Articolul următorAmenzi și oprirea prestării serviciilor la două restaurante din București, după controalele ANPC