A trecut aproape un an de când PSD și PNL au dat mâna și au format actuala coaliție de guvernare, care peste 6 luni ar trebui să își schimbe actorii principali, dată fiind „rotativa” anunțată încă de la început.
Mergând pe principiul flexibilizării, PSD trebuie să vină cu un nume de premier, dă dea și să ia ministere, chiar dacă multe voci spun că acest lucru nu se va întâmpla. În ciuda previziunilor, președintele PSD dă în continuare asigurări că înțelegerile se respectă și se vor respecta, astfel încât coaliția va merge mai departe, așa cum s-a stabilit inițial.
Ultimele declarații în acest sens au fost făcute aseară la România TV, unde Marcel Ciolacu a subliniat că actualul Guvern a funcționat și că „nu s-a pus problema să nu se respecte înţelegerile în acest moment, în coaliţie”, însă a admis că sunt și „păreri divergente”.
Însă, a asigurat Ciolacu, nici un efort nu este prea mare, deoarece „în perioade de criză nu mai există baza, ideologia, în perioada de criză baza sunt românii, populaţia şi economia”.
Dincolo de toate acestea, PSD va continua să urmeze „planul” cu care s-a plecat la drum:
„De ce să nu stăm la guvernare, ne-am asumat şi eu şi partidul. Nu-s atât de ipocrit, cred că fiecare om politic are şi bune şi rele. În momentul acesta trebuie să facem faţă acestor crize şi să avem o guvernare cât mai eficientă astfel încât şi mediul de afaceri şi populaţia să simtă cât mai puţin. E un întreg tablou. (…)
Când se face transferul, o să fie un Guvern nou, va trece prin Parlament”.
Iar în general, în coaliție poate nu e chiar lapte și miere, însă PNL și PSD se înțeleg, a mai subliniat Ciolacu. Inclusiv în ceea ce privește ultimele discuții din spațiul public, despre o eventuală remaniere a ministrului Apărării, situația pare a fi clară, pe principiul „bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război”.
Ieri, ministrul Vasile Dîncu a fost chemat de premierul Nicolae Ciucă la o scurtă întrevedere, vehiculându-se că acesta din urmă avea de gând să îl „tragă de urechi” pentru declarațiile referitoare la războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Sau, cine știe din ce rațiuni, zvonurile au fost că urma o măsură mai dură, până la solicitarea unei demisii.
În final, nici nu s-a pus problema de așa ceva, însă Ciolacu a subliniat aseară că deciziile premierului trebuie și sunt respectate:
„Era normal ca ministrul Apărării să aibă o discuţie cu premierul. Dacă premierul consideră că un ministru trebuie schimbat din funcţie, atunci vine cu o propunere în coaliţie. (…)
O singură dată i-am atras atenţia domnului ministru şi am făcut-o corect. Domnul ministru trebuie să se pună de acord cu premierul pe comunicare. Sancţiunile nu le fac eu. Acest lucru vine la propunerea premierului. Puteţi să mă întrebaţi de 100 de ori acelaşi lucru, eu nu intru pentru atribuţiile premierului. Cred că e normal să am o discuţie cu premierul şi sigur voi comunica. (…)
Vreau să am, în primul rând, o discuţie cu premierul. După aceea e normal să am o discuţie cu colegii din partid şi aşa intrăm într-o normalitate”.