Kelemen Hunor, lider al UDMR și totodată vicepremier în coaliția de guvernare, a comentat aseară modul în care partidele politice își investesc subvențiile primite de la stat în contracte cu presa.
Cel mai probabil, discuția are legătură cu un material Recorder, vizavi de banii pe care PSD, PNL și USR le dau mass-mediei, liderul UDMR punctând că formațiunea pe care o conduce nu are un asemenea „avantaj”.
Potrivit vicepremierului UDMR, legislația ar trebui modificată, acesta făcând o paralelă cu modul în care partidul său poate cheltui anumite sume de bani, mult mai restrictiv față de celelalte formațiuni.
Kelemen Hunor a admis că propunerea despre care a discutat ieri public, și preluată ulterior de Agerpres, ar putea să aducă ceva disensiuni în sânul coaliției, însă nu s-a ferit să puncteze că subvenția pe care o iau partidele ar trebui cheltuită cu totul altfel, dând ca exemplu „cenzura” din campaniile electorale, când circuitul este mult mai drastic controlat.
„Noi nu primim acea subvenţie pe care o primesc partidele politice. Noi primim, fiindcă suntem o formaţiune etnică, banii de la Guvern pentru a susţine activitatea minorităţii acţiuni culturale, sportive de tineret, şi aşa mai departe. Deci avem alte reguli extrem de stricte.
De aceea nu vreau să mă aventurez ce fac partidele cu banii lor, că noi de acolo nu luăm niciun leu. (…) Noi nu am avut niciun contract. Noi avem o televiziune care este televiziunea noastră, Târgu Mureş, pe care o finanţăm integral (…) şi e vorba de o televiziune destul de mică. Problema este că nu există o reglementare cât poţi să cheltuieşti tu în această direcţie, pentru mass-media. Eu cred că reglementarea corectă ar fi – şi aici o să se supere presa pe mine – limitarea cheltuielilor în direcţia presă. (…)
De exemplu, aşa cum este în campania electorală – acolo există un procent cât poţi să dai tu din cheltuielile tale de campanie, din bugetul tău de campanie pentru presă, pentru publicitate, nu poţi să depăşeşti. (…) O situaţie care se poate rezolva este să stabileşti categoriile de cheltuieli şi procentul şi atunci lucrurile sunt clare – nu arunci zeci de milioane de euro doar spre presă. Că e unul care dă banii, dar mai e unul care primeşte bani. (…)
Da, banii publici trebuie cheltuiţi transparent şi trebuie să arăţi în ce direcţie s-au dus banii, dar de oportunitate, care iarăşi este o chestiune importantă, trebuie să decidă cel care cheltuie banii. (…) Legalitatea este importantă şi transparenţa – să se ştie în ce direcţie s-au dus banii”, a explicat ieri Kelemen Hunor la Euronews România, citat de Agerpres.