Azomureș̦, singurul producă̆tor de îngrășăminte pentru agricultură̆ din România, a anunțat din nou reducerea activităților de pe platforma de producție pentru urmă̆toarele luni, din cauza creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, potrivit economedia.ro.
Producția Azomureș̦, oprită de mai multe ori anul acesta
Azomureș a suspendat producția de îngrășăminte pentru a doua oară producția în luna iunie, în urma creșterii prețului la gaze, prima dată măsura fiindl luată în decembrie. La ora actuală, aproape 70% din producția europeană̆ de îngrășăminte este oprită̆.
„Se împlinește un an de că̂nd am atras atenția asupra problemelor ce pot apă̆rea în zona industrială̆, odată̆ cu creș̦terea preț̦urilor la energie. Valorile au început să̆ crească̆ din toamna anului trecut, iar niveluri de vârf au fost înregistrate după̆ invazia Rusiei în Ucraina – piața energetică̆ a început să̆ fie foarte volatilă̆ după̆ închiderea gazoductului NorthStream 1. În ciuda faptului că̆ România a avut la dispoziție o schemă̆ de sprijin, pe care alte state europene au aplicat-o, pă̂nă acum nu a existat o formă̆ de suport pentru industria care folosește gazul natural ca materie primă în activitatea de producție. Populația este sprijinită̆ prin plafonarea preț̦ului la gaz și electricitate, dar ce se întă̂mplă̆ dacă̆ oamenii nu mai au locuri de muncă̆ pentru a plăți facturile? Aici este cel mai mare pericol și din pă̆cate suntem în situația de a lua noi mă̆șuri, unele dintre ele cu impact asupra angajaților noștri”, a declarat Harri Kiiski, directorul general Azomureș̦.
Peste 200 de angajați ai Azomureș̦ sunt afectați, urmând să fie delegați că̆tre alte companii sau să intre în șomaj tehnic
Pentru turele de noapte și la sfârșit de să̆ptămă̂nă va fi pă̆strat doar personalul esențial, lucru care va reduce veniturile unui număr important de angajați. Din punct de vedere operațional, instalațiile sunt pregă̆țîțe să̆ fie repornite la o capacitate de 50%, dacă̆ economia va permite. Firmele care asigură servicii de mentenanță pe platforma Azomureș̦ au fost anunț̦ate că̆ li se reduce activitatea cu cel puț̦în 30% în urmă̆toarele luni. Producția de îngrășăminte a scăzut semnificativ în cursul anului 2022 în România, preț̦urile la gazul natural, materie primă principlă, fiind mult mai mari comparativ cu costurile de producție.
Autorită̆țile din România vor avea la dispoziție un nou set de mă̆șuri ce poate fi aplicat pentru sprijinirea industriei locale, inclusiv cea a fertilizanților. Comisia Europeană̆ a inclus industria fertilizanților în categoria celor „cheie”, care trebuie menținute în activitate prin acordarea unui sprijin financiar.
Din cauza creșterii costului vieții, tot mai mulți tineri vor prefera să locuiască cu părinții