Membrii Declic au depus o plângere penală la DIICOT care vizează anularea sesizărilor de plagiat în cazul premierului.
Declic a precizat că plângerea penală înregistrată la parchet vizează infracțiunea de alterare a integrității datelor informatice, după ce în presă a apărut informația că s-ar fi intervenit în repartizarea aleatorie a dosarului la Curtea de Apel București, ca să ajungă la un „judecător dedicat”.
Astăzi, 25 august, membrii organizației le-au cerut procurorilor să investigheze modul în care dosarul premierului Nicolae Ciucă, în care a cerut anularea sesizărilor de plagiat, a ajuns la judecătorul Marius Iosif.
”Există suspiciunea că acest lucru s-a întâmplat prin „metoda coperta”. Adică prin trimiterea dosarului cu dedicație. După ce a primit cazul, judecătorul Iosif a dispus anularea sesizărilor de plagiat și apoi s-a pensionat”, au transmis reprezentanții organizației.
Declic: ”Posibilitatea ca un premier să fenteze justiția, ca să scape de acuzațiile că și-a plagiat teza de doctorat, este scandaloasă”
”Atât eroarea de înregistrare a dosarului, cât și pensionarea subită a judecătorului după decizia în favoarea premierului Nicolae Ciucă par cusute cu ață albă. Am militat dintotdeauna pentru justiție independentă. Vrem ca cetățenii să afle adevărul și el nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare penală”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic, potrivit Știri pe Surse.
Având în vedere mecanismul de încălcare a procedurii repartizării aleatorie a dosarului, rezultă o posibilă implicare a mai multor persoane în săvârșirea faptei de alterarea integrității datelor informatice, cum ar fi spre exemplu: judecătorul de serviciu, grefieri, grefier șef ori persoane care operează sistemul informatic, se arată în plângerea înregistrată la DIICOT.
Emilia Șercan: ”Dosarul de plagiat al premierului Ciucă este un caz blocat”
În data de 22 august, Emilia Șercan, jurnalista care a expus, de-a lungul timpului, numeroase cazuri de plagiat, a vorbit despre stadiul dosarului premierului, explicând că acesta este unul blocat din cauză că, în urmă cu cinci luni, au fost deschise două acțiuni succesive în instanță.