Foto: Facebook/Parcul Natural Apuseni
Foto: Facebook/Parcul Natural Apuseni

O persoană care transporta turiști la Peștera Poarta lui Ionele din Munții Apuseni a primit o amendă în valoare de 5.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată de către Administrația Parcului Natural Apuseni.

Administrația a atras atenția vizitatorilor, dar și localnicilor să respecte legislația în vigoare pe teritoriul ariilor naturale protejate.

”Deșeurile abandonate, odată ajunse în natură, se întorc la noi: prin apa pe care o consumăm, prin aerul poluat sau prin animalele ce se hrănesc cu ele”

Prin intermediul unui comunicat postat pe pagina de Facebook, reprezentanții au precizat că, de-a lungul timpului, au fost inițiate și organizate o serie de igienizări pe suprafața ariilor naturale protejate administrate de către APNA, alături de parteneri și colaboratori din diverse arii de interes.

Foto: Facebook/Parcul Natural Apuseni

Abandonarea deșeurilor este un subiect față de care nu există scuze acceptate, așa cum nu le-au fost acceptate nici localnicilor ce au ales miercuri, 6 iulie 2022, să își abandoneze deșeurile din autovehiculul ce transporta turiști la Peștera Poarta lui Ionele direct în albia văii Ordâncușa. Așadar, persoanei în cauză i s-a aplicat o amendă contravențională de 5000 RON”, se arată în comunicat.

Parcul Natural Apuseni este situat în vestul României, în partea central-nord-vestică a Munţilor Apuseni, pe teritoriul administrativ a trei judeţe (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%)

De asemenea, membrii au postat și aspectele legale. Conform Ordonanței de urgență nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecția mediului, Art.96, alin.(2), Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 30.000 lei (RON) la 60.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale:

34. obligațiile persoanelor fizice și juridice de a nu arunca și de a nu depozita pe maluri, în albiile râurilor, apele de suprafața și în zonele umede deșeuri de orice fel.

Rugăm toate persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități pe teritoriul acestor arii naturale protejate să respecte legislația în vigoare” au anunțat oficialii Parcului.

Articolul precedentÎn urma unei explozii puternice, un boiler a ajuns în mijlocul carosabilului, la ieşirea din Piatra-Neamţ
Articolul următorDupă numeroase reclamații, prefectul Capitalei a declanșat un control în Parcul Cișmigiu din București
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time